Přejít k hlavnímu obsahu

Mátová šťáva | recept na sirup

Mátová šťáva | recept na sirup

Mátová šťáva | recept na sirup. Tuto šťávu doma ředíme klasicky vodou nebo sodovkou. Syn dělá výtečnou letní limonádu z citrusů, do které přidává tři lžíce této nebo bezové šťávy. Rozhodně tedy mohu mátovou šťávu doporučit  i do míchaných nápojů.

Co je potřeba

150 g čerstvé máty

2 l vody

3 ks limetky

250 g třtinového cukru

1250 g cukru krupice

40 g kyseliny citrónové

Mátu omyjeme pod tekoucí vodou a nůžkami nastříháme na menší části, aby byl výluh co nejsilnější.

Mátu omyjeme pod tekoucí vodou a nůžkami nastříháme na menší části, aby byl výluh co nejsilnější.

V 5-ti litrovém hrnci přivedeme vodu k varu a vypneme. Ihned v ní rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a necháme 30 minut odpočinout. Poté do vody namočíme nastříhanou mátu. Přidáme omyté, na kolečka nakrájené limetky a takto dáme do chladu luhovat po dobu 36 hodin.

V 5-ti litrovém hrnci přivedeme vodu k varu a vypneme. Ihned v ní rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a necháme 30 minut odpočinout. Poté do vody namočíme nastříhanou mátu.

Po uplynulém čase šťávu slijeme přes plátýnko (já používám utěrku nebo látkovou plenu), nalijeme do sklenic a sterilujeme. Zavařuji v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut se zapnutým horkovzduchem. Jak na to popisuji ZDE.

Po uplynulém čase šťávu slijeme přes plátýnko (já používám utěrku nebo látkovou plenu), nalijeme do sklenic a sterilujeme. Zavařuji v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut se zapnutým horkovzduchem. Jak na to popisuji ZDE.

Z jedné dávky jsou asi 4 velké 720 ml sklenice. DOBROU CHUŤ!!!

Z jedné dávky jsou asi 4 velké 720 ml sklenice. DOBROU CHUŤ!!!

 

 

 

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články