Mátová šťáva | recept na sirup
Mátová šťáva | recept na sirup. Tuto šťávu doma ředíme klasicky vodou nebo sodovkou. Syn dělá výtečnou letní limonádu z citrusů, do které přidává tři lžíce této nebo bezové šťávy. Rozhodně tedy mohu mátovou šťávu doporučit i do míchaných nápojů.
Co je potřeba
150 g čerstvé máty
2 l vody
3 ks limetky
250 g třtinového cukru
1250 g cukru krupice
40 g kyseliny citrónové
Mátu omyjeme pod tekoucí vodou a nůžkami nastříháme na menší části, aby byl výluh co nejsilnější.
V 5-ti litrovém hrnci přivedeme vodu k varu a vypneme. Ihned v ní rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a necháme 30 minut odpočinout. Poté do vody namočíme nastříhanou mátu. Přidáme omyté, na kolečka nakrájené limetky a takto dáme do chladu luhovat po dobu 36 hodin.
Po uplynulém čase šťávu slijeme přes plátýnko (já používám utěrku nebo látkovou plenu), nalijeme do sklenic a sterilujeme. Zavařuji v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut se zapnutým horkovzduchem. Jak na to popisuji ZDE.
Z jedné dávky jsou asi 4 velké 720 ml sklenice. DOBROU CHUŤ!!!