Přejít k hlavnímu obsahu

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | recept na dlouze tažený vývar

05. Říjen 2023
Kuřecí vývar z pomalého hrnce | recept

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | recept. Kuřecí vývar je klasika, která neodmyslitelně patří do české kuchyně. Mohlo by se mnohdy zdát, že udělat vývar není nic těžkého. Opak je pravdou. I na vývaru lze mnohé pokazit. Sepsala jsem pro vás recept, pomocí kterého uvaříte dlouze tažený kuřecí vývar, který má bezkonkurenční chuť.

Co je potřeba

  • 5 ks kuřecích křídel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • cca 2 cm silný kus normálního celeru
  • 3 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • cca 10 kuliček celého pepře
1

Kuřecí křídla omyjeme a vložíme do pomalého hrnce. 

Mrkev, petržel, celer a česnek oloupeme a nekrájíme. Vložíme vše vcelku do pomalého hrnce. Řapíkatý celer jen omyjeme, přepůlíme a vložíme do hrnce. Přidáme omytou cibuli i se slupkou (polévka má pak krásnou barvu) a všechno koření.

Zalijeme studenou vodou (asi 2-3 l) a pomalý hrnec zapneme na 1. stupeň (LOW) na 10 hodin. Tento stupeň používám pokud polévku chystám přes noc, aby byla ráno hotová a připravená pouze k dodělání.

Pokud polévku chcete dát vařit ráno, aby byla na oběd, tak pomalý hrnec zapnete na 2. stupeň (HIGH) na polovinu času tj. 5 hodin. 

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | příprava ingrediencí
2

Po uplynulém čase vývar scedíme, přelijeme do normálního hrnce, ve kterém ho doděláme.

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | uvařený vývar v pomalém hrnci
3

Cibuli, česnek a koření vyhodím, neponechávám je v polévce. Řapíkatý celer oloupu a nakrájím do polévky. Mrkev, celer a petržel si pokrájím na kousky a vložím do polévky. Kuřecí křídla oberu a přidám do vývaru.

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | pokrájená zelenina a maso do polévky
4

Na sporáku nechám vývar zahřát a jak se začne vařit, tak ho vypnu. Dle potřeby dochutím solí případně polévkovým kořením. 

Hotovou polévku ozdobím pokrájenou petrželkou nebo libečkem.

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | polévka
5

Vývary připravené pomalým tažením jsou opravdu silné a hlavně čiré. Domácí nudle vařím bokem v hrnci a nakonec je přidám do hotové polévky, aby se vývar nezakalil.

Stejným způsobem chystám vývary i z jiných druhů masa. Osobně preferuji "noční vaření", kdy mi to ušetří spoustu času a oběd mám brzo hotový.

Přeji vám dobrou chuť.

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | servírovaná polévka
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Kuřecí vývar se zeleninou | recept
Kuřecí vývar se zeleninou | recept
Kuřecí vývar | recept. Pořádný kuřecí vývar, tak to je lék! A taky dobrůtka! Uvařte si ho spolu se mnou krok za krokem. S trochou trpělivosti uvaříte…
Ghí | recept na přepuštěné máslo
Ghí | recept na přepuštěné máslo
Ghí | recept na přepuštěné máslo. Ghí je jihoasijský výraz pro přepuštěné máslo, které se v našich končinách běžně připravovalo. Takto upravený tuk se…