Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek
Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek.Vždycky mi věnečky pekla mamka. Nějak jsem se jich bála, že jsou složité. Opak je ale pravdou. Řekla jsem si mamce o recept, osobně je vyzkoušela a nic těžkého to není. Z této dávky jsem měla 24 věnečků. Navíc z tohoto těsta můžeme tvořit jakékoliv tvary např. větrníky, banánky, hrudky. Upečte si maminčiny žloutkové věnečky, sklidíte s nimi zasloužený obdiv.
Co je potřeba
Těsto:
250 ml vody
100 g másla
85 g hladké mouky
85 g hrubé mouky
5 vajec
špetka soli
Vanilkový krém za studena:
250 g másla
300 ml mléka
1 vanilkový pudink Créme Olé od Dr. Oetkera
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)
Vanilkový krém z klasického pudinku:
350 ml mléka
250 g másla
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)
Poleva:
vymačkaná šťáva z jednoho citrónu
2 – 3 polévkové lžíce rumu
6 – 8 polévkových lžic moučkového cukru
Do hrnce dáme vodu, sůl a máslo. Elektrickou plotýnku zapneme na č.4 (střední ohřev) a občas metličkou promícháme. Vedle sporáku si nachystáme elektrický šlehač. Jakmile se z vody začíná víc kouřit, tak přisypeme do hrnce odváženou mouku, zapneme šlehač na jedničku (minimum) a šleháme asi 3 minuty. Těsto vypadá, že má stále hrudky, ale to je v pořádku. Po uplynulém čase odložíme šlehač. Vezmeme si metličku, těsto párkrát v hrnci promícháme a odstavíme ze sporáku. Mělo by se krásně spojit do hladké hmoty, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme 5 vajec.
Nachystáme si vanilkový krém. Jelikož jsem spěchala, pomohla jsem si vanilkovým pudinkem od Dr. Oetkera, který se šlehá za studena. Do 300 ml mléka přisypeme jeden sáček pudinku za studena a vyšleháme do tuha. V druhé misce vyšleháme máslo, přidáme vanilkový cukr a do něj po lžících přidáváme pudink a stále šleháme. Dle chuti krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem.
Nebo pak přichystáme krém z klasického pudinku. Z 350 ml mléka připravíme pudink, který necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a do něj po lžících přidáváme vychladlý pudink. Krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem. Do krémů přidávám asi půl čajové lžičky kurkumy. Krém je po ní hezky nažloutlý a navíc je kurkuma prospěšná našemu zdraví. Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček (špičku jsem použila stejnou jako na těsto) a nastříkáme jím spodní část věnečku.
Diskuze k článku