Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek
Maminčiny žloutkové věnečky | recept na zákusek.Vždycky mi věnečky pekla mamka. Nějak jsem se jich bála, že jsou složité. Opak je ale pravdou. Řekla jsem si mamce o recept, osobně je vyzkoušela a nic těžkého to není. Z této dávky jsem měla 24 věnečků. Navíc z tohoto těsta můžeme tvořit jakékoliv tvary např. větrníky, banánky, hrudky. Upečte si maminčiny žloutkové věnečky, sklidíte s nimi zasloužený obdiv.
Co je potřeba
Těsto:
250 ml vody
100 g másla
85 g hladké mouky
85 g hrubé mouky
5 vajec
špetka soli
Vanilkový krém za studena:
250 g másla
300 ml mléka
1 vanilkový pudink Créme Olé od Dr. Oetkera
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)
Vanilkový krém z klasického pudinku:
350 ml mléka
250 g másla
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
1 – 2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)
Poleva:
vymačkaná šťáva z jednoho citrónu
2 – 3 polévkové lžíce rumu
6 – 8 polévkových lžic moučkového cukru
Do hrnce dáme vodu, sůl a máslo. Elektrickou plotýnku zapneme na č.4 (střední ohřev) a občas metličkou promícháme. Vedle sporáku si nachystáme elektrický šlehač. Jakmile se z vody začíná víc kouřit, tak přisypeme do hrnce odváženou mouku, zapneme šlehač na jedničku (minimum) a šleháme asi 3 minuty. Těsto vypadá, že má stále hrudky, ale to je v pořádku. Po uplynulém čase odložíme šlehač. Vezmeme si metličku, těsto párkrát v hrnci promícháme a odstavíme ze sporáku. Mělo by se krásně spojit do hladké hmoty, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme 5 vajec.
Troubu si dáme předehřát na 220°C. Těstem naplníme cukrářský sáček se špičkou na věnečky (nejlepší je klasický látkový sáček) a na pečící papír tvoříme kolečka. Věnečky vložíme do trouby a asi po pěti minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dozlatova (v mé troubě to bylo asi 25 – 30 minut). ).
Během pečení troubu neotvírejte, aby věnečky nespadly. Zlatavé věnečky vyndáme z trouby a hned teplé je rozkrojíme na půl (vychladlé jdou také, ale jde to hůř
Nachystáme si vanilkový krém. Jelikož jsem spěchala, pomohla jsem si vanilkovým pudinkem od Dr. Oetkera, který se šlehá za studena. Do 300 ml mléka přisypeme jeden sáček pudinku za studena a vyšleháme do tuha. V druhé misce vyšleháme máslo, přidáme vanilkový cukr a do něj po lžících přidáváme pudink a stále šleháme. Dle chuti krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem.
Nebo pak přichystáme krém z klasického pudinku. Z 350 ml mléka připravíme pudink, který necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a do něj po lžících přidáváme vychladlý pudink. Krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem. Do krémů přidávám asi půl čajové lžičky kurkumy. Krém je po ní hezky nažloutlý a navíc je kurkuma prospěšná našemu zdraví. Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček (špičku jsem použila stejnou jako na těsto) a nastříkáme jím spodní část věnečku.
Přiklopíme vrchní část a věnečky pocukrujeme. Kdo chce dát na věnečky polevu, tak vymačká šťávu z jednoho citrónu, přidá rum, cukr a metličkou společně vše míchá, až se vytvoří poleva. Polevu natíráme mašlovačkou na vrchní část věnečku. DOBROU CHUŤ!!!