Přejít k hlavnímu obsahu

Kuřecí roláda | můj recept na roládu

Kuřecí roláda | můj recept na roládu

Kuřecí roláda | můj recept na roládu. Předem bych ráda napsala, že na vykostění masa jsem absolutní antitalent a kuře si vždy nechávám vykostit u řezníka. Pokud jste na tom stejně, neváhejte požádat o pomoc. Potom už stačí dodržet můj postup na kuřecí roládu a brzy se bytem rozline vůně pečeného masa. Roláda je opravdu výborná a záleží pouze na Vaší fantazii, čím ji naplníte. Ještě lepší je ji nechat zchladnout, poté sundat nit a nakrájet na plátky silné asi 1 cm. Můžete tak mít skvělé pohoštění třeba na oslavu na stůl jako studenou mísu.

Co je potřeba

1 vykostěné kuře

1/2 kostky másla

sůl, pepř, muškátový oříšek (já dávám špetku květu)

strouhanka

2 žloutky + sníh ze 2 bílků

grilovací koření

anglická slanina

kyselá okurka

tavený sýr nebo co zrovna máte doma

může být i vajíčko vařené natvrdo

 

 

 

1

Nejdříve si nachystáme nádivku:

Na pánvičce rozpustím (el. sporák na č. 4) půl kostky másla, osolím, opepřím a přidám trochu muškátového oříšku nebo květu. Potom přisypu strouhanku (asi tak 8  – 10 polévkových lžic) – nesmí to být moc řídké ani husté a rozmíchám do toho dva žloutky. Nechám zchladnout a do té směsi vmíchám sníh ze dvou bílků. A nádivka je hotová.

2

Rozbalené kuře osolím, okořením grilovacím kořením, a pokud jsou prsíčka moc velká, tak je ještě naříznu nožem tak, aby se jakoby roztáhla (viz. foto). Nejdříve ale z prsíček odkrojím takový ten malý váleček a dám ho na ty díry (viz. foto), které vznikly vykostěním.

3

Potom na kuře rozetřu zchladlou nádivku a na ni dám co dům dá: slaninu, vejce, taveňák, šunku, kyselou okurku. A kuře zabalím. Roláda se balí od stehem po prsíčka (viz. foto).

4

Nakonec roládu zamotám nití, aby držela tvar. Nejlépe je začít od kraje, tam si udělat uzlík a pak pokračovat dál do středu rolády a to samé z druhé strany – spíš jde o to, aby roláda držela vcelku, když ji budeme přenášet na plech a pak už ji zase kdyžtak trochu poupravím.

5

Roládu posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky másla, podlijeme a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 1  – 1,5 hodinky. Dle potřeby podléváme a občas obrátíme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Masová roláda bez rolování | recept
Masová roláda bez rolování | recept
Masová roláda bez rolování  | recept. Máte- li nervy při vyrábění běžné rolády, vyzkoušejte můj tip na roládu z mletého masa. Není třeba se bát rolová…
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způ…
Babiččiny krůtí placičky
Babiččiny krůtí placičky
Babiččiny krůtí placičky | recept na vynikající domácí placičky z krůtího masa. Přemýšlíte, jakou chuťovku uvařit rodině? Přináším vám recept na domác…