Kuřecí roláda | můj recept na roládu
Kuřecí roláda | můj recept na roládu. Předem bych ráda napsala, že na vykostění masa jsem absolutní antitalent a kuře si vždy nechávám vykostit u řezníka. Pokud jste na tom stejně, neváhejte požádat o pomoc. Potom už stačí dodržet můj postup na kuřecí roládu a brzy se bytem rozline vůně pečeného masa. Roláda je opravdu výborná a záleží pouze na Vaší fantazii, čím ji naplníte. Ještě lepší je ji nechat zchladnout, poté sundat nit a nakrájet na plátky silné asi 1 cm. Můžete tak mít skvělé pohoštění třeba na oslavu na stůl jako studenou mísu.
Co je potřeba
1 vykostěné kuře
1/2 kostky másla
sůl, pepř, muškátový oříšek (já dávám špetku květu)
strouhanka
2 žloutky + sníh ze 2 bílků
grilovací koření
anglická slanina
kyselá okurka
tavený sýr nebo co zrovna máte doma
může být i vajíčko vařené natvrdo
Krok 1
Nejdříve si nachystáme nádivku:
Na pánvičce rozpustím (el. sporák na č. 4) půl kostky másla, osolím, opepřím a přidám trochu muškátového oříšku nebo květu. Potom přisypu strouhanku (asi tak 8 – 10 polévkových lžic) – nesmí to být moc řídké ani husté a rozmíchám do toho dva žloutky. Nechám zchladnout a do té směsi vmíchám sníh ze dvou bílků. A nádivka je hotová.
Krok 2
Rozbalené kuře osolím, okořením grilovacím kořením, a pokud jsou prsíčka moc velká, tak je ještě naříznu nožem tak, aby se jakoby roztáhla (viz. foto). Nejdříve ale z prsíček odkrojím takový ten malý váleček a dám ho na ty díry (viz. foto), které vznikly vykostěním.
Krok 3
Potom na kuře rozetřu zchladlou nádivku a na ni dám co dům dá: slaninu, vejce, taveňák, šunku, kyselou okurku. A kuře zabalím. Roláda se balí od stehem po prsíčka (viz. foto).
Krok 4
Nakonec roládu zamotám nití, aby držela tvar. Nejlépe je začít od kraje, tam si udělat uzlík a pak pokračovat dál do středu rolády a to samé z druhé strany – spíš jde o to, aby roláda držela vcelku, když ji budeme přenášet na plech a pak už ji zase kdyžtak trochu poupravím.
Krok 5
Roládu posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky másla, podlijeme a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 1 – 1,5 hodinky. Dle potřeby podléváme a občas obrátíme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. DOBROU CHUŤ!!!