Přejít k hlavnímu obsahu

Kančí guláš na červeném víně

Kančí guláš na červeném víně

Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způsobem (v papiňáku nebo obyčejném hrnci). Kančí guláš je vynikající, červené víno mu dodá šmrnc. Recept srdečně doporučuji. Mí strávníci se olizovali až za ušima. Guláš je opravdu výborný. Vyzkoušejte.

Co je potřeba

  • 2–3 polévkové lžíce sádla
  • 5 cibulí
  • 80 g anglické slaniny
  • 1000–1200 g kančí kýty
  • 350 ml kvalitního červeného vína
  • 12 kuliček jalovce
  • 12 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 12 kuliček celého pepře
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce gulášového koření
  • 3 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce meruňkové (rybízové) marmelády
  • asi 1500 ml horké vody
  • hrst sušené majoránky
  • 5–6 stroužků česneku
  • světlá jíška Knorr na zahuštění (nebo mouka)
1

Je dobré do guláše použít kvalitní víno. Já dala višňové (viz foto), ale výborný je i Cabernet Sauvignon. 

Kančí guláš na červeném víně
2

Vyjmeme nádobu od pomalého hrnce a dáme na sporák. Mám hliníkový, který lze použít jako pánev či hrnec.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osmažíme ji na sádle (v nádobě od pomalého hrnce) dozlatova a potom přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu. Slaninu ještě chvíli smažíme společně s cibulí a potom přidáme na kostky nakrájenou kančí kýtu.

Kančí guláš na červeném víně | restování cibule
3

Maso restujeme, dokud nepustí šťávu.Maso a cibuli stále restujeme a mícháme, dokud všechna šťáva nezmizí. 

Kančí guláš na červeném víně | restovánícibule a masa – sosík
4

Jakmile vidíte, že se šťáva z masa zredukovala na takový sosík, tak maso podlijete červeným vínem. Přidáte:

  • 12 kuliček jalovce
  • 12 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 12 kuliček celého pepře

a za občasného míchání necháte červené víno zredukovat až na sosík.

Kančí guláš na červeném víně | restování cibule a masa
5

Následně přidáte:

  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
  • 1 polévkovou lžíci gulášového koření
  • 3 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce meruňkové (rybízové) marmelády

Vše důkladně promíchejte.

Kančí guláš na červeném víně | restování masa
6

Nyní nádobu od pomalého hrnce vrátíme zpět do "základny". Dolijeme horkou vodou, přikryjeme poklicí a necháme 3 hodiny na HIGH (č. 2) dusit.

Pokud budete guláš vařit přes noc, tak doporučuji pomalý hrnec nastavit na LOW (č.1) na 6 hodin.

Kančí guláš na červeném víně | vaření v pomalém hrnci
7

Hotový guláš dochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Případně můžeme ještě dle potřeby a vlastní chuti dosolit.

Kančí guláš na červeném víně | zahuštění
8

Guláš je výborný s kulatými knedlíky bez vajec nebo s klasickým houskovým knedlíkem.

Kančí guláš na červeném víně | kančí guláš s kulatými knedlíky
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Pečená kachna | recept
Pečená kachna | recept
Pečená kachna | recept. Přemýšlíte, co uvařit ke slavnostními obědu? S pečenou kachnou se nemůžete splést. S mým receptem to hravě zvládnete a sklidít…
Naložený králík po Vlčicku | recept
Naložený králík po Vlčicku | recept
Naložený králík po Vlčicku | recept. Tento recept mám moc ráda, protože je téměř bez práce a králík má kolem sebe dost výborného sosu. Pokud máte čers…