Kančí guláš na červeném víně
Kančí guláš na červeném víně | recept. Následující recept je z mé sbírky receptů pro pomalý hrnec, ale kančí guláš si můžete připravit i klasickým způsobem (v papiňáku nebo obyčejném hrnci). Kančí guláš je vynikající, červené víno mu dodá šmrnc. Recept srdečně doporučuji. Mí strávníci se olizovali až za ušima. Guláš je opravdu výborný. Vyzkoušejte.
Co je potřeba
- 2–3 polévkové lžíce sádla
- 5 cibulí
- 80 g anglické slaniny
- 1000–1200 g kančí kýty
- 350 ml kvalitního červeného vína
- 12 kuliček jalovce
- 12 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 12 kuliček celého pepře
- 2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 1 polévková lžíce gulášového koření
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce meruňkové (rybízové) marmelády
- asi 1500 ml horké vody
- hrst sušené majoránky
- 5–6 stroužků česneku
- světlá jíška Knorr na zahuštění (nebo mouka)
Krok 1
Je dobré do guláše použít kvalitní víno. Já dala višňové (viz foto), ale výborný je i Cabernet Sauvignon.
Krok 2
Vyjmeme nádobu od pomalého hrnce a dáme na sporák. Mám hliníkový, který lze použít jako pánev či hrnec.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osmažíme ji na sádle (v nádobě od pomalého hrnce) dozlatova a potom přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu. Slaninu ještě chvíli smažíme společně s cibulí a potom přidáme na kostky nakrájenou kančí kýtu.
Krok 3
Maso restujeme, dokud nepustí šťávu.Maso a cibuli stále restujeme a mícháme, dokud všechna šťáva nezmizí.
Krok 4
Jakmile vidíte, že se šťáva z masa zredukovala na takový sosík, tak maso podlijete červeným vínem. Přidáte:
- 12 kuliček jalovce
- 12 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 12 kuliček celého pepře
a za občasného míchání necháte červené víno zredukovat až na sosík.
Krok 5
Následně přidáte:
- 2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 1 polévkovou lžíci gulášového koření
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce meruňkové (rybízové) marmelády
Vše důkladně promíchejte.
Krok 6
Nyní nádobu od pomalého hrnce vrátíme zpět do "základny". Dolijeme horkou vodou, přikryjeme poklicí a necháme 3 hodiny na HIGH (č. 2) dusit.
Pokud budete guláš vařit přes noc, tak doporučuji pomalý hrnec nastavit na LOW (č.1) na 6 hodin.
Krok 7
Hotový guláš dochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Případně můžeme ještě dle potřeby a vlastní chuti dosolit.
Krok 8
Guláš je výborný s kulatými knedlíky bez vajec nebo s klasickým houskovým knedlíkem.