jitulciny-recepty.cz

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | recept na dlouze tažený vývar

Kuřecí vývar z pomalého hrnce | recept. Kuřecí vývar je klasika, která neodmyslitelně patří do české kuchyně. Mohlo by se mnohdy zdát, že udělat vývar není nic těžkého. Opak je pravdou. I na vývaru lze mnohé pokazit. Sepsala jsem pro vás recept, pomocí kterého uvaříte dlouze tažený kuřecí vývar, který má bezkonkurenční chuť.

Co je potřeba

  • 5 ks kuřecích křídel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • cca 2 cm silný kus normálního celeru
  • 3 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • cca 10 kuliček celého pepře

Krok 1

Kuřecí křídla omyjeme a vložíme do pomalého hrnce. 

Mrkev, petržel, celer a česnek oloupeme a nekrájíme. Vložíme vše vcelku do pomalého hrnce. Řapíkatý celer jen omyjeme, přepůlíme a vložíme do hrnce. Přidáme omytou cibuli i se slupkou (polévka má pak krásnou barvu) a všechno koření.

Zalijeme studenou vodou (asi 2-3 l) a pomalý hrnec zapneme na 1. stupeň (LOW) na 10 hodin. Tento stupeň používám pokud polévku chystám přes noc, aby byla ráno hotová a připravená pouze k dodělání.

Pokud polévku chcete dát vařit ráno, aby byla na oběd, tak pomalý hrnec zapnete na 2. stupeň (HIGH) na polovinu času tj. 5 hodin. 

Krok 2

Po uplynulém čase vývar scedíme, přelijeme do normálního hrnce, ve kterém ho doděláme.

Krok 3

Cibuli, česnek a koření vyhodím, neponechávám je v polévce. Řapíkatý celer oloupu a nakrájím do polévky. Mrkev, celer a petržel si pokrájím na kousky a vložím do polévky. Kuřecí křídla oberu a přidám do vývaru.

Krok 4

Na sporáku nechám vývar zahřát a jak se začne vařit, tak ho vypnu. Dle potřeby dochutím solí případně polévkovým kořením. 

Hotovou polévku ozdobím pokrájenou petrželkou nebo libečkem.

Krok 5

Vývary připravené pomalým tažením jsou opravdu silné a hlavně čiré. Domácí nudle vařím bokem v hrnci a nakonec je přidám do hotové polévky, aby se vývar nezakalil.

Stejným způsobem chystám vývary i z jiných druhů masa. Osobně preferuji "noční vaření", kdy mi to ušetří spoustu času a oběd mám brzo hotový.

Přeji vám dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/kureci-vyvar-z-pomaleho-hrnce-recept-na-dlouze-tazeny-vyvar.html