Jste zde

Máčáky od Jarky

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

přerostlé nakladačky, vinné listy (můžou být i višňové nebo rybízové), převařená a zchladlá voda, sůl (1l vody = 1 polévková lžíce soli), deko, čerstvý kopr…může být i cibule a mrkev

Nejdříve si převaříme vodu se solí a necháme ji zchladnout. Na jednu třílitrovou sklenici jsem měla pro jistotu 3l vody. Okurky omyjeme a ty opravdu veliké propícháme vidličkou. Poté skládáme do sklenice tak, že nejdříve dáme vinné listy a na ně okurky. Takto vytvoříme asi tři vrstvy. Nahoře nám musí zůstat trochu místa, protože pak okurky zalijeme slanou vodou a aby nám neplavaly, tak je zatížíme malou sklenicí s vodou. Okurky MUSÍ být furt ponořené! Sklenici uzavřeme a takto okurky necháme kvasit 3 dny. Po třech dnech okurky vyndáme a opláchneme pod tekoucí vodou (vodu a vinné listy vyhodíme). V hrnci si připravíme lák z DEKA tj. svaříme 3,5l vody s 1l octa, přidáme DEKO a povaříme s 60 tabletkami sacharinu (umělého sladidla). Do omyté sklenice skládáme kopr, okurky (můžeme proložit i mrkev, cibuli nebo plátky křenu), zalijeme teplým lákem, opět zatížíme skleničkou s vodou a takto necháme 5 dní. Po pěti dnech můžeme baštit a baštit.

Jsou opravdu výborné! VYZKOUŠEJTE!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!