Máčáky od Jarky | recept na sterilované okurky
Máčáky od Jarky | recept na sterilované okurky. Následující recept sice vypadá složitě, ale rozhodně za tu trochu námahy stojí. Recept na máčáky mám od známé Jarky. Jsou opravdu vynikající, určitě si je také oblíbíte.
Co je potřeba
přerostlé nakládačky
vinné listy (můžou být i višňové nebo rybízové)
převařená a zchladlá voda
sůl (1 l vody = 1 polévková lžíce soli)
deko
sacharin
čerstvý kopr
může být i cibule, křen a mrkev
Nejdříve si převaříme vodu se solí a necháme ji zchladnout. Na jednu třílitrovou sklenici jsem měla pro jistotu 3 l vody. Okurky omyjeme a ty opravdu veliké propícháme vidličkou. Poté skládáme do sklenice tak, že nejdříve dáme vinné listy a na ně okurky.
Takto vytvoříme asi tři vrstvy. Nahoře nám musí zůstat trochu místa, protože pak okurky zalijeme slanou vodou.
Aby nám neplavaly, tak je zatížíme malou sklenicí s vodou. Okurky MUSÍ být neustále ponořené!
Sklenici uzavřeme a takto okurky necháme kvasit 3 dny.
Po třech dnech okurky vyndáme a opláchneme pod tekoucí vodou (vodu a vinné listy vyhodíme). V hrnci si připravíme lák z DEKA tj. svaříme 3,5 l vody s 1 l octa, přidáme DEKO a povaříme s 60 tabletkami sacharinu (umělého sladidla).
Do omyté sklenice skládáme kopr, okurky (můžeme proložit i mrkev, cibuli nebo plátky křenu), zalijeme teplým lákem, opět zatížíme skleničkou s vodou a takto necháme 5 dní.
Po pěti dnech můžeme baštit a baštit.
Jsou opravdu výborné! VYZKOUŠEJTE!
DOBROU CHUŤ!!!