Přejít k hlavnímu obsahu

Žitno – pšeničné buchty | recept na vláčné sladké bochánky

Žitno – pšeničné buchty | recept na vláčné sladké bochánky

Žitno – pšeničné buchty | recept na vláčné sladké bochánky. Recept na žitno-pšeničné bochánky vznikl jako vlastní inspirace. Něco podobného jsem kdysi jedla na farmářských trzích, recept jsem vymyslela a upravovala podle svého. Bochánky jsem vzala na ochutnání do práce a kolegyním moc chutnalo. Věřím, že si pochutnáte i vy. Vyzkoušejte můj předpis na vláčné žitno-pšeničné buchty. 

Co je potřeba

300 ml mléka

2 celá vejce

1 kostička droždí

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce másla (Hery)

2 polévkové lžíce oleje

400 g žitné chlebové mouky

310 g hladké pšeničné mouky

150 g cukru krupice

1 čajová lžička vanilkového aroma (klidně dvě)

špetka soli

2 – 3 polévkové lžíce čokoládových bobků

2 polévkové lžíce rozinek

3 polévkové lžíce kustovnice čínské (goji)

sádlo na vymazání pekáče

olej na potření

1

K přípravě používám domácí pekárnu. Do menšího kastrolu si dáme mírně zahřát mléko (ale nevařit), ve kterém rozmícháme sádlo, máslo a přidáme olej. Když je směs vlahá, rozmícháme v ní rozdrobenou kostičku droždí a  nalijeme do formy od domácí pekárny. Přidáme vanilkové aroma, mouky, cukr a špetku soli. Na domácí pekárně zapneme program na kynutá těsta a čekáme 10 minut. Poté přisypeme rozinky, kustovnici a kousky čokolády a počkáme než bude těsto hotové (těsto je celkem tuhé, tak se nelekejte).

Hotové těsto rozdělíme na 16 kousků.

2

Tvoříme bochánky, které vkládáme do pekáče vymazaného sádlem. Bochánky necháme ještě pod utěrkou kynout asi 15 – 20 minut, poté je potřeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 35 – 40 minut (dle trouby). Bochánky podáváme pocukrované s dobrou kávou.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Tvarohová buchta bez těsta | recept
Tvarohová buchta bez těsta | recept
Tvarohová buchta bez těsta | recept. Tento recept je jako stvořen pro milovníky tvarohu. Upečte si tvarohovou buchtu bez těsta. Do druhého dne se ulež…
Pindruše
Pindruše
  Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytv…
Tříbarevná buchta | recept pro Katku
Tříbarevná buchta | recept pro Katku
Tříbarevná buchta | recept pro Katku. Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své…