Žitno – pšeničné buchty | recept na vláčné sladké bochánky
Žitno – pšeničné buchty | recept na vláčné sladké bochánky. Recept na žitno-pšeničné bochánky vznikl jako vlastní inspirace. Něco podobného jsem kdysi jedla na farmářských trzích, recept jsem vymyslela a upravovala podle svého. Bochánky jsem vzala na ochutnání do práce a kolegyním moc chutnalo. Věřím, že si pochutnáte i vy. Vyzkoušejte můj předpis na vláčné žitno-pšeničné buchty.
Co je potřeba
300 ml mléka
2 celá vejce
1 kostička droždí
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce másla (Hery)
2 polévkové lžíce oleje
400 g žitné chlebové mouky
310 g hladké pšeničné mouky
150 g cukru krupice
1 čajová lžička vanilkového aroma (klidně dvě)
špetka soli
2 – 3 polévkové lžíce čokoládových bobků
2 polévkové lžíce rozinek
3 polévkové lžíce kustovnice čínské (goji)
sádlo na vymazání pekáče
olej na potření
Krok 1
K přípravě používám domácí pekárnu. Do menšího kastrolu si dáme mírně zahřát mléko (ale nevařit), ve kterém rozmícháme sádlo, máslo a přidáme olej. Když je směs vlahá, rozmícháme v ní rozdrobenou kostičku droždí a nalijeme do formy od domácí pekárny. Přidáme vanilkové aroma, mouky, cukr a špetku soli. Na domácí pekárně zapneme program na kynutá těsta a čekáme 10 minut. Poté přisypeme rozinky, kustovnici a kousky čokolády a počkáme než bude těsto hotové (těsto je celkem tuhé, tak se nelekejte).
Hotové těsto rozdělíme na 16 kousků.
Krok 2
Tvoříme bochánky, které vkládáme do pekáče vymazaného sádlem. Bochánky necháme ještě pod utěrkou kynout asi 15 – 20 minut, poté je potřeme olejem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 35 – 40 minut (dle trouby). Bochánky podáváme pocukrované s dobrou kávou.