Zázvorový čaj s rakytníkem | recept na domácí nápoj
Zázvorový čaj s rakytníkem | recept na domácí nápoj. Tento čaj vařím asi čtvrtým rokem. Preventivně si ho dělám od konce září do konce prosince asi 3x týdně na posílení imunity. Ráno si ho uvařím čerstvý a naliji do termosky – v práci si ho pak celý den upíjím. Musím říct, že i tento rok jsem i přes pšíkající děti a nemocného manžela prošla zimu bez nemoci. Rakytník nám roste na zahradě. Něco si otrhám do mrazáku a zbytek necháme na keři, neboť rakytníku zima a mráz nevadí, a tudíž si ho mohu kdykoliv přidat do čaje. Pokud rakytník nemáte, tak čaj připravíte stejným způsobem i bez něj, bude to klasický zázvorový čaj. Čaj má štiplavou chuť. Čím štiplavější, tím více mi chutná. Pro děti je asi silný, ale dávám jim vždy jen "pidi" hrníček a říkám, že to štípání v krku je dobré, protože to čaj ničí bacily. A protože chtějí být fit, tak to vypijí.
Co je potřeba
2 cm silný plátek čerstvého zázvoru
asi 10 kuliček rakytníku
3 ks hřebíčku
1 čajová lžička mleté skořice
2 čajové lžičky šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu
2 plné lžíce medu
Čajítko uzavřu a zavěsím na čajovou konvici. Přiliju litr převařené vody a to tak, že do konvice ji nalévám přímo na zavěšené čajítko. Nakonec přidám lžičku mleté skořice, uzavřu a takto nechám luhovat 30 minut. Po 30 – ti minutách čajítko vytáhnu a zázvorový čaj dochutím citrónovou šťávou a osladím medem.
Varování
Ale pozor – pokud začnete pociťovat žaludeční obtíže, je možné, že viníkem je příliš často konzumovaný zázvor. Dlouhodobým požíváním zázvoru se totiž můžou tyto obtíže dostavit. Je lepší pak zázvor na chvíli vynechat z jídelníčku.
Diskuze k článku