Perníkový adventní věnec | recept
Perníkový adventní věnec | recept. Perníčky nemusí být jen k jídlu. Dokáží nadělat spoustu radosti i jako krásná a stylová výzdoba. Vyzkoušejte si upéct perníkový adventní věnec. Poradím vám, jak na to. S mým postupem to určitě zvládnete a váš um jistě každý ocení.
Co je potřeba
650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
6 polévkových lžic medu
50 g Hery nebo másla
4 celá vejce
3 čajové lžičky perníkového koření
3 čajové lžičky kakaa
2 čajové lžičky jedlé sody
Na potření:
1 celé vejce
4 čajové lžičky mléka
Bílková poleva:
1 bílek
16 dkg moučkového cukru (3 x prosátého)
1 čajová lžička citrónové šťávy
Na věnec jsem použila tento recept na perníčky, ale samozřejmě jde udělat z každého těsta na perníčky. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Druhý den těsto vyndáme, necháme asi 10 – 15 minut v pokojové těplotě a teprve potom vyvalujeme placku (lépe se vyvaluje).
Věnec:
Na věnec si vyválíme placku 0,5 cm vysokou a obřízneme kruh pomocí dna z dortové formy, talíře nebo čehokoliv kulatého (já mám dortovou formu s průměrem 26 cm). Na středovou díru jsem obřízla kompotovou misku. Těsto jsem vyvalovala už na pečícím papíře, abych vykrojený kruh nemusela složitě přenášet a nezničila tak jeho tvar (používám papír se silikonovým nátěrem, takže se mi to nepřilepí, ostatním bych poradila pečící papír potřít nejlépe sádlem). Před vložením do trouby předehřáté na 180°C věnec potřeme vlažnou vodou (používám houbičku na nádobí, kterou namočím a lehce perníčky "poťufám"). Pečeme asi 10 – 15 minut, dokud věnec krásně nevyskočí a nemá krásnou barvu. Po vytažení z trouby věnec hned potřeme rozšlehaným vajíčkem smíchaným mlékem.
Svícínky:
Vyválíme 0,5 cm vysokou placku a vykrojíme tvary o průměru nejméně 7 cm. Vezmeme čajovou svíčku, vyndáme vnitřek a do středu svícnu vykrojíme tou stříbrnou mističkou díru na svíčku. Mističku pak do středu zatlačíme a vyplníme fazolemi, čočkou nebo hrachem, aby nám při pečení zůstala díra stejná a nezmenšila se jak perníčky nabydou. (Zapoměla jsem na fazole, a tak se mi po upečení do děr svíčky nevešly, musela jsem pak malou rašpličkou díry vybrousit a zvětšit.) Svícny před pečením potřeme vlažnou vodou a po vytažení hned pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem.
Diskuze k článku