Makový dort se zakysanou smetanou | recept
Makový dort se zakysanou smetanou | recept. Mák a dort na první pohled vypadá jako velice netradiční kombinace, ale uvidíte, že vás mile překvapí. Vypadá to celkem těžké, ale opak je pravdou a výsledek je prostě bomba!!! Upečte si makový dort se zakysanou smetanou.
Co je potřeba
Hnětené těsto:
100 g másla
1 vejce
75 g cukru
250 g polohrubé mouky
1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
Maková náplň:
500 ml mléka
100 g dětské krupice
175 g mletého máku
6 polévkových lžic cukru
100 g nakrájeného studeného másla
200 g tučné zakysané smetany
1 polévková lžíce oleje
Poleva ze zakysaných smetan:
3 vejce (sníh)
400 g tučné zakysané smetany (tj. dva kelímky)
4 polévkové lžíce cukru
Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a dortovou formu (já mám o průměru 26 cm) si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
Hnětené těsto:
Ručním šlehačem utřeme celé vejce s cukrem a máslem (může být i Hera) a do toho pak zamícháme moukou smíchanou s práškem do pečiva, vysypeme na vál a vypracujeme v hladké těsto.
Vše důkladně promícháme a tuto teplou makovou náplň nalijeme do dortové formy na těsto. Takto dáme péct do trouby na 170°C na 20 minutek (okraje těsta teplem spadnou na makovou náplň, ale to nevadí, tak se nelekejte). Po uplynutí dvaceti minut formu z trouby vyndáme a navrch ještě přidáme polevu ze zakysaných smetan.
Poleva ze zakysaných smetan:
Oddělíme si bílky a žloutky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ručním šlehačem vyšleháme společně se zakysanými smetanami a cukrem a nakonec do toho vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků. Polevu hezky uhladíme a dáme to celé zpět do trouby péct ještě dalších 30 minut. Po třiceti minutkách máme dortík upečený, navrchu krásně zlatavý a naběhlý. Takto dortík ve formě necháme zchladnout (poleva nám při chladnutí trochu spadne, tak to má být).
Diskuze k článku