Jaká lákavá jídla připravit na Tučný čtvrtek, kdy ještě lze jíst všeho dosyta?
Jestliže už prožíváte Velikonoce coby dospělí poněkolikáté, možná si pamatujete, že právě teď se blíží Tučný čtvrtek. Letos vychází na 27. února a je dnem, kdy se můžeme ještě dosyta najíst všeho, nač máme zrovna chuť. A měli bychom toho využít. Pak totiž přichází masopustní neděle, která zahajuje 40-ti denní půst, který potrvá až do Velikonoc. Proto si v tento den lidé nejčastěji připravovali různé typy sladkých smažených jídel a ti, co měli raději maso, měli na stole jak vepřové, tak drůbeží maso, třeba rovnou dozlatova upečenou kachnu.
Poctivé masopustní koblihy i v domácí pekárně
O masopustních koblihách platí stejně, jako o vánočním cukroví, že když jsou připraveny z kvalitních surovin, jsou vždy výborné. Sice si při jejich nákupu o něco připlatíte, rozhodně ale nebudete litovat. Pomoct s přípravou těsta vám může domácí pekárna, kterou už má spousta z nás doma.
Ingredience:
- 250 ml vlažného mléka
- Vajíčko
- 1 polévková lžíce másla
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce sádla
- 2 polévkové lžíce rumu
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- Půl kostky droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného droždí
Postup:
Mléko dáme do malého hrnce a do něj máslo, sádlo a olej. Vše rozehřejeme jen na malou teplotu, aby došlo k rozpuštění, a poté odstavíme. Do vlažného mléka poté vložíme kvasince, promícháme a necháme rozpustit. Mléko pak nalijeme do formy domácí pekárny a přidáme všechny ostatní ingredience dle pořadí, ve kterém jsou vypsány v receptu. Pak můžeme použít program na kynutá těsta.
Jakmile těsto nakyne, rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme jej na placky o síle cca 1 cm a skleničkou si do jedné z nich naznačíme jemně kolečka. Do středu každého kolečka dáme marmeládu dle libosti a druhou plackou první placku těsta překryjeme. Tam, kde vidíme marmeládu vykrojíme přes obě těsta koblížky. Ty postupně skládáme na pomoučený plech, kde je necháme cca 40 min kynout přikryté utěrkou.
Těsto, které vám zbylo, buď použijte na další koblihy, anebo si z nich zamotejte delší podlouhlé copánky.
Jakmile vše nakyne, smažíme dozlatova v oleji. Lepší je smažit pomalu a dostatečně, než rychle a málo. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku a před podáváním pořádně pocukrujeme.
Masopustní nekynuté koláče
Jestliže nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem a raději se mu vyhýbáte, můžete zkusit nekynuté masopustní koláče. Jsou výborné a jistě se povedou i začínajícím hospodyňkám. Suroviny má většina z nás doma a kupodivu budete potřebovat i droždí.
Ingredience:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 dkg sádla
- 24 dkg másla
- ¼ kostky droždí
- 4 vajíčka
- 15 PL mléka
- Špetku soli a cukru
- Rum a máslo na potření
Náplně:
- Tvarohová náplň: 1 tučný tvaroh, dle chuti cukr, žloutek, vanilkový cukr, vanilkový puding, trocha citronové kůry a másla.
- Maková náplň: 20 dkg umletého máku, trocha vařícího mléka, citronová kůra, skořice, vanilkový cukr
- Povidlová náplň: povidla, lžička rumu, skořice 1 vanilkový cukr
- Ořechová náplň: 20 dkg pomletých ořechů, trocha horkého mléka, rum, vanilkový cukr a citronová kůra
Postup:
Ze všech surovin na těsto si na vále připravíme hladkou hmotu, kterou necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme náplně, každou do samostatné misky. Z těsta poté tvoříme malé hrudky, každou trochu roztáhneme a uděláme do ní důlek. Do důlku lžičkou vkládáme náplň.
Poté ukládáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě o 180 °C. Vyndáváme z trouby, jakmile jsou okraje zlatavé. Teplé potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Nakonec pocukrujeme.
Výtečná škvarková pomazánka
Ingredience:
- 400 g kvalitních škvarků
- 4 vejce natvrdo
- 4 lžíce hořčice, nejlépe plnotučné
- Jarní cibulka
- Špetku soli a pepře
Na jemnou pomazánku pomeleme všechny škvarky, ale ti, kteří mají rádi i větší kousky v pomazánce, mohou pomlet jen část a pár jich pomačkat jen vidličkou. Vejce nastrouháme nebo pokrájíme a smícháme je se škvarky. Přidáme bílou část cibulky nakrájené na jemné kostky. Nakonec doplníme hořčici a dle chuti sůl a pepř. Řádně promícháme. Ti, kteří mají rádi pikantní pokrmy, mohou přidat také prolisovaný česnek, najemno nakrájený okurek či ostrou papričku. Při podávání posypeme chléb s pomazánkou zelenou natí nakrájenou najemno.
Diskuze k článku