Dort panenka | recept na vynikající dort s marcipánem
Dort panenka | recept na vynikající dort s marcipánem. Na první pohled může tento dort vypadat složitě. Ale s trochou trpělivosti to s mým návodem zvládnete a jistě sklidíte zaslužený obdiv. Korpus na dort panenka tvoří nadýchaná bábovka, následuje tvarohovo – jahodový krém, punčovina a salko krém. Vše korunuje potah z marcipánu. Ozdobit můžete dort dle své vlastní fantazie. Připravte si tento vynikající dort s marcipánem.
Co je potřeba
6 vajec (sníh)
24 dkg polohrubé mouky
18 dkg cukru krupice
citrónová kůra z půlky citrónu
jahodovo- tvarohový krém
salko krém
punčovina
marcipán
Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Na žloutky postrouháme citrónovou kůru a z bílků vyšleháme sníh. Poté do sněhu ručním šlehačem vždy zašleháme jeden žloutek a dvě polévkové lžíce cukru. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí (asi tak 2 – 4 minuty). Když jsou všechny žloutky a cukr zašlehané, nakonec do těsta vmícháme opatrně po malých částech polohrubou mouku. Když je těsto hotové, tak ho nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Bábovku vložíme na dno studené trouby. Poté troubu zapneme na 160°C a pečeme asi 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Prvních deset minut se trouba nesmí otevírat, jinak korpus spadne! Hotový korpus překlopíme na dřevěné prkéno nebo mřížku jako bábovku a necháme takto vychladnout.
Tipy
Poznámka: Když dělám dort, tak si korpus chystám den předem, aby si pořádně odfoukl. Jak je vychladlý, tak ho na noc zabalím do igelitového sáčku a teprve druhý den rozkrojím a zdobím.
Diskuze k článku