Domácí donuty | recept na domácí donuty. Donuty jsou známe jako koblihy, které milují policisté v amerických filmech. Veliké oblibě se začínají těšit i u nás v České republice. Domácí donuty jsou lahodné a jejich tvar a zdobení láká především děti. Jak si domácí donuty připravit? Poradí Vám můj následující recept.
Co je potřeba
300 ml mléka
100 ml vody
100 g másla
3/4 kostičky droždí
2 celá vejce
2 polévkové lžíce rumu
500 g hladké mouky
260 g polohrubé mouky
1 a 1/2 polévkové lžíce cukru krupice
20 g vanilkového cukru
špetka soli
1
Nejdříve si do kastrůlku dáme mléko, vodu a máslo. Metličkou za stálého míchání zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Necháme chvilku zchladnout a do vlahého mléka rozdrobíme čerstvé droždí. Metličkou rozmícháme až v mléce droždí zmizí. Potom směs nalijeme do formy od pekárny a dodáme zbytek surovin v uvedeném pořadí. Na domácí pekárně zapneme program kynuté těsto.
2
Hotové těsto propracujeme a vyválíme na placku. Pomocí "udělátka" od Tescomy vykrajujeme donuty, které usmažíme v oleji dozlatova. Vykrajovat je můžete i hrníčkem a střed vykrojte třeba skleničkou na panáka.
3
Usmažené donuty skládám na papírovou utěrku a nechám je na ni vychladnout.
4
Donuty namáčím do rozpuštěné čokolády s kouskem Omegy (nad parou) a kladu je na mřížku (používám mřížku z trouby), aby čokoláda měla kam okapat.
Donuty můžete zdobit různě podle vaší chuti. Např. posypat skořicovým cukrem, ozdobit čokoládou nebo jen pocukrovat.
5
Nakonec donuty "pocukruji" čokoládovým nebo barevným sypáním a nechám čokoládu v chladu ztuhnout.
6
Ze zbytku těsta jsem vyválela hádky, které jsem smotala a usmažila z nich vrtáky. Vrtáky jsem obalila ve skořicovém cukru.
Z této dávky jsem měla 20 ks donutů a 7 velkých vrtáků.
Tipy
Aby šly vrtáky dobře obalit ve skořicovém cukru, nasypala jsem ho do sáčku a každý vrták v něm protřepala.
Koblihy recept | na masopustní pochoutku od Zdeničky. Je čas masopustu a k němu patří i domácí koblihy. S mým receptem je hravě zvládnete. S trochou t…
Babiččin mazanec | recept na vynikající domácí kynutý mazanec. Dnes jsem si pro váš připravila recept na domácí kynutý mazanec. Mazanec je výborný, ch…
Chia bagety | recept na domácí pečivo. Domácí pečivo představuje výzvu, ale když do přípravy zapojíte domácí pekárnu, uvidíte, že se mu žádné kupované…
Domácí kmínový chléb | recept na chleba z domácí pekárny. Kupované pečivo dnes nevydrží příliš dlouho čerstvé. Navíc jeho chuť se v mnoha obchodech li…
Cibulové bagety | recept na domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně. Připravit si čerstvé domácí pečivo není v dnešní době nic tě…
Diskuze k článku