Čalamáda co dům dal | recept
Čalamáda co dům dal | recept. Tuto zeleninu jsem měla doma a potřebovala jsem ji zdělat, můžete ale různě zeleninu kombinovat a použít např. červenou papriku, beraní rohy, zelí, prostě co dům dá. Z daného počtu surovin jsem měla 13 sklenic o objemu 720 ml. První lák – toho jsem uvařila dvojitou dávku, která mi stačila na 11 sklenic. Pak jsem použila druhý lák, který je prima v tom, že se dává do každé sklenice určitý počet surovin a nemusí se vařit x dávek láku. Už se těším až to za měsíc otevřeme na zkoušku.
Co je potřeba
10 ks bílé papriky
8 – 10 ks přerostlých nakládaček
2 menší hlavy květáku
asi 1 – 1,5 kg cukety
1. lák:
1,75 l vody
0,5l octa
1 sáček Deka (zelené)
30 tabletek cukerínu
1 čajová lžička oleje do každé sklenice navrch
2. lák:
5 tabletek cukerínu
5 kuliček nového koření
4 kuličky pepře
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru
1 čajová lžička oleje
asi 1cm dlouhý kousek bobkového listu
100 ml octa
horká voda z konvice
1. lák
Svaříme si lák a do každé sklenice nalijeme čajovou lžičku oleje. Horkým lákem zeleninu zalijeme, uzavřeme víčky a dáme do horkovzdušné trouby sterilovat na 250°C na 9 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru do druhého dne, aby se víčka dobře zatáhla.
2. lák
Do každé zeleninou naplněné sklenice o objemu 720 ml dáme přesný počet ingrediencí a pak vše zalijeme horkou převařenou vodou. Uzavřeme víčky a sterilujeme v horkovzdušné troubě na 250°C 9 minut. Poté sklenice otočíme do druhého dne dnem vzhůru.
DOBROU CHUŤ!!!
Tipy
Poznámka: Květák by se mohl předem chvilinku povařit, aby byl měkčí, ale když ho nalámete na malinké růžičky jako já, určitě bude výborný!
Diskuze k článku