Jste zde

Helenčin křehký koláč

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

Těsto: 260g hladké mouky, 60g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 60g Hery nebo másla, 2 žloutky, 4 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce rumu…trošku másla na vymazání koláčové formy (používám formu na pizzu)

Tvarohová náplň: 500g tvarohu ve vaničce, 6 polévkových lžic cukru krupice, 1 celé vejce, 2 zarovnané polévkové lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky, kůra z jednoho citrónu

Nejdříve si přichystáme tvarohovou náplň tak, že všechny suroviny jednoduše důkladně promícháme. Používám tvaroh z vaničky, protože je řidší a už nemuším ředit mlékem. Krupici přidávám proto, že náplň pak krásně ztuhne a rozhodně nikdo nepozná, že je tam krupička. Je prostě výborná!

Do mísy si dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a přidáme změklou Heru, kterou nožem jakoby posekáme v mouce na malé kousky. Poté přidáme mléko, rum a žloutky. Vše společně promícháme a vysypeme na vál, kde vypracujeme hladké těsto (chvíli to dá, ale věřte, že se to vyplatí!). Z hotového těsta odřízneme asi 1/3 a zbytek těsta rukou rozmačkáme po máslem vymazané koláčové formě a vytvoříme asi 1cm zvýšený okraj. Na těsto rozprostřeme tvarohovou náplň a z té 1/3 těsta vyválíme plát těsta, který pomocí válečku přeneseme navrch tvarohu a celý ho zakryjeme (nebo můžeme odkrajovat slabé proužky a vytvořit mřížku viz. foto). Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C  dorůžova až dozlatova (jak kdo rád – my radši zlatavé). Hotový koláč necháme zchladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem.

Určo vyzkoušejte! Koláč je naprosto famózní a ihned krášně měkký a křehoučký.

DOBROU CHUŤ!!!

Tipy

Poznámka: – koláč lze také dát péct v dortové formě (já mám o průměru 26cm)

– když jsem ho dělala podruhé, tak jsem udělala mřížkový a do každé mřížky nastřídačku naházela rybízovou marmeládu, je to takové pikantní

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!