Křehké banánky | recept na (vánoční) cukroví
Křehké banánky | recept na (vánoční) cukroví. Za tento úžasný recept bych ráda poděkovala své kolegyni z práce Danče Sádlové. Upečte si také křehké banánky, hodí se nejen jako vánoční cukroví, ale jsou výborné i samostatně jako čajové pečivo. Krok za krokem vám poradím, jak na to.
Co je potřeba
550 g hladké mouky
100 g másla
140 g moučkového cukru
2 celá vejce
250 g Omega ztužený tuk (kostka)
Na polevu:
1 tabulka čokolády na vaření
plátek Omegy
Krok 1
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle Omegu a poté přidáme ostatní suroviny.
Krok 2
Na vále vypracujeme krásně hladké těsto (já dávám do robota s hákem na pomalé otáčky). Hotové těsto necháme v lednici odležet nejméně dvě hodinky.
Jiné druhy těsta na banánky si můžete připravit podle návodu v tomto článku.
Krok 3
Uleželé těsto plníme do masového strojku a tvoříme banánky (já použila lis na sušenky od Tescomy).
Krok 4
Banánky pokládáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Což je v mé troubě 9 minut se zapnutým horkovzduchem.
Krok 5
Upečené banánky necháme zchladnout a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření s plátkem (asi 2 mm) Omegy.
Krok 6
Poté je slepíme rybízovou marmeládou a jeden konec omočíme v čokoládové polevě. Omočené banánky klademe na igelitový sáček nebo potravinářskou fólii a necháme v chladu ztuhnout. DOBROU CHUŤ!!!