Bramborové špalíčky | recept na přílohu
Bramborové špalíčky | recept na přílohu. Přináším vám výborný recept na domácí bramborové těsto, které se nelepí. Z těsta můžete dělat špalíčky, knedlíky nebo bramborovou roládu. Kdysi jsem ho dostala od kolegyně z práce.
Co je potřeba
800 g vařených brambor ve slupce
350 g hrubé mouky
2 celá vejce
sůl dle chuti
Krok 1
Nejlépe den předem si uvaříme brambory ve slupce. U nás dělám rovnou dvojitou dávku z 1600 g brambor.
Krok 2
Do velkého hrnce (5 l) dáme vařit vodu (el. sporák č.6). Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Krok 3
V míse k bramborám přidáme vejce, mouku, sůl, a buď v robotu nebo ručně vypracujeme krásné těsto.
Krok 4
Z těsta vždy kus odkrojíme a vyválíme na dlouhého hada, kterého rozřežeme na menší kousky.
Krok 5
Když se voda v hrnci vaří (el. sporák č.6), postupně do ní házíme špalíčky. Špalíčky se nejdříve drží u dna a postupně vyplavou na hladinu. Hlídáme, až se kolem nich začne tvořit pěna, a od té doby je necháme vařit 5 minut.
Krok 6
Po uplynulé době špalíčky sítkem vylovíme a okamžitě je propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Propláchnuté špalíčky dáváme do sklokeramické mísy a přikryjeme, než budou další hotové.
DOBROU CHUŤ!!!