Bezový sirup | recept na vařený sirup
Bezový sirup | recept na vařený sirup od Péti. Zde na stránkách mám již nevařený bezový sirup. Ten skladuji v lednici a vydrží tak 3 – 4 měsíce. Od kamarádky Péti jsem dostala recept na vařený, který se steriluje, a tudíž ho nemusím mít v lednici a vydrží déle. Je podobný těm kupovaným a dětem moc chutná. Výborný je se sodovkou jako bezinková limonáda.
Co je potřeba
4 l vody
50 květů černého bezu
1 citrón
4 kg cukru krupice
80 g kyseliny citrónové
Krok 1
Do šesti až sedmi litrového hrnce nalijeme 4 l vody. Vodu přivedeme k varu a v ten moment přidáme propláchnuté květy bezu a na kolečka nakrájený citrón.
Krok 2
Takto povaříme asi 3 minutky a poté necháme v chladnější místnosti 24 hodin luhovat. Druhý den vyluhovanou vodu slijeme přes jemný cedník. Do výluhu přidáme cukr, kyselinu citrónovou a na mírném ohni zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Je dobré často míchat, aby se cukr nepřilepil ke dnu.
Krok 3
Jakmile je cukr a kyselina citrónová rozpuštěná a na hladině se začne objevovat pěna (viz. foto), odstavíme hrnec ze sporáku a hned šťávu plníme do sklenic.
Krok 4
Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme. Šťávu zavařuji v horkovzdušné troubě na maximum 10 minut. Jak zavařovat v horkovzdušné troubě najdete ZDE. Z této dávky jsem měla 9 sklenic o objemu 720 ml. DOBROU CHUŤ!!!