„Jak zavařovat v horkovzdušné troubě“


„Třešňový kompot + JAK ZAVAŘOVAT V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ“ - jinak už ani nezavařuji

SUROVINY


nepřezrálé třešně zbavené šťopek, 1l vody, 30dkg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Třešně zbavíme šťopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně omytých sklenic a mezitím si nachystáme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat.
Nálev: na 1l vody dáme 30dkg cukru a svaříme.
Třešně zalijeme horkým nálevem a zavaříme.

ZAVAŘOVÁNÍ:

Sklenice důkladně uzavřeme čistými a vysušenými víčky. POZOR: TENHLE ZPŮSOB ZAVAŘOVÁNÍ DOPOPRUČUJI PRO SKLENICE S VÍČKY NA ZÁVIT!!! S TĚMI DRUHÝMI NEMÁM ZKUŠENOSTI, ALE MĚLO BY TO JÍT TAKÉ.
Troubu nastavíme na 250°C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3cm. Na plech dáváme skleničky a zavařujeme. Skleničky od Kunovjanky – na plech se jich vejde 8ks, zavařujeme je 5-8 minut na 250°C se zapnutým horkým vzduchem. Velké „klasické“ sklenice – na plech se jich vejde 6ks a zavařujeme je 10 – 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu.
Všechny zavařené sklenice potom obracím do druhého dne víčkem dolů.

Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úúúúúúžasně křupavé.

Vyzkoušejte a už jinak zavařovat nikdy nebudete!

- třešně omyjeme pod tekoucí studenou vodou

- třešně omyjeme pod tekoucí studenou vodou“

- naplníme do sklenic

- naplníme do sklenic“

- třešně zalijeme sladkým nálevem a důkladně utáhneme víčka

- třešně zalijeme sladkým nálevem a důkladně utáhneme víčka“

- na plech položíme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3cm

- na plech položíme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3cm“

- a šup s tím do trouby (tahle velikost na 10 minut)

- a šup s tím do trouby (tahle velikost na 10 minut)“

- po vytažení obrátíme do druhého dne víčkama dolů

- po vytažení obrátíme do druhého dne víčkama dolů“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

5 Responses

  1. P napsal:

    Dobrý den,
    Chystám se zavařovat okurky (poprvé) litrové sklenice, menší okurky, také zavařujete také na 250 a 10 min? Vkládáte do předehřáté s horkým nálevem?
    Voda v pekáči je horka?
    Děkuji moc.
    A malé ovocné přesnídávky?

    • Jitule napsal:

      Ahoj. Velké 720ml sklenice 10-12 minut. 1000ml bych nechala tak na 15 minut, ať se prohřejou. Budeš si to ale muset vyzkoušet, litrovky jsem nikdy nezavařovala. Ano – sklenice vkládám s horkým nálevem, ale někdy nestíhám a vychladnou mi, tak i tak nechávám čas stejný. Voda v pekáči – na první sklenice si vodu ohřívám v rychlovarné konvici. Tu poté naliji do plechu na utěrku, dám do trouby a naskládám sklenice. Snad to bude takto stačit, kdyby nee, tak klidně zase písni. Hezký zbytek večera, Jitule.

  2. Monika napsal:

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda-li zavařujete takto i hotové jídlo? Slyšela jsem, že se takto dá také zavařovat uvařené jídlo??

    Přeji hezký den.

    Monika

    • Jitule napsal:

      Ahoj Mončo. Ano! Když frčíme na dovču, tak si jídla uvařím a takto zavařím. Na dovolené pak už jen hodím do hrnce a ohřívám.

  3. Elizabeth napsal:

    V horkovzdušné troubě zavařuji léta.Osvědčená metoda.Není třeba hrnec ani teploměr na zavařování.
    Okurky zavařuji……když jdou bublinky ve sklenicích nahoru,od té doby asi 15-20 minut.Po vyndání otočím a nechám do vychladnutí,chytí se všechny :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>