Jste zde

Vlčická čalamáda

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Tahle čalamáda u nás frčí. Hodí se ke grilovanému masu, k hlavnímu jídlu do misky místo salátu a nebo jako obloha k minutkám. Není náročná na přípravu a nestojí svět.

Co je potřeba

1 hlávka bílého zelí (asi 2,5kg)

4ks červené papriky

3ks cibule

5ks mrkve

400g cukru krupice

140g soli

400ml 8% octa

300ml slunečnicového oleje

Do velké mísy nakrouháme zelí, červenou papriku pokrájíme na nudličky, cibulku na půlkolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Poté přidáme ocet, olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukama promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a takto nechámečalamádu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.

Druhý den zeleninu dáme do sklenic (moc nepěchujte) a potom do každé sklenice nalijeme šťávu (tak nějak všude stejně). Uzavřeme víčky a sterilujeme.

Hotovou čalamádu zavařuji v horkovzdušné troubě 12 minut na maximum. Postup na zavařování v horkovzdušné troubě mám popsaný ZDE.

Z této dávky jsem měla 8 sklenic o objemu 720ml.

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...

"Míšánkova mrkvová pomazánka"

Náš devítiletý syn Míša se tuhle vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Druhý den si děti neměly brát do školy svačinku, protože si prý dají pomazánky s čerstvým pečivem (ještě máme jednu pomazánku, kterou vložím později). Míšánek byl z toho tak...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

Nejnovější články

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...

"Míšánkova mrkvová pomazánka"

Náš devítiletý syn Míša se tuhle vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Druhý den si děti neměly brát do školy svačinku, protože si prý dají pomazánky s čerstvým pečivem (ještě máme jednu pomazánku, kterou vložím později). Míšánek byl z toho tak...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!