Jste zde

Mátová šťáva (sirup)

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Tuto šťávu doma ředíme klasicky vodou nebo sodovkou. Syn dělá výtečnou letní limonádu z citrusů, do které přidává tři lžíce této nebo bezové šťávy…takže lze použít i do míchaných nápojů.

Co je potřeba

150g čerstvé máty

2l vody

3ks limetky

250g třtinového cukru

1250g cukru krupice

40g kyseliny citrónové

Mátu omyjeme pod tekoucí vodou a nůžkami nastříháme na menší části, aby byl výluh co nejsilnější. V 5l hrnci přivedeme vodu do varu a vypneme. Ihned v ní rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a necháme 30 minut odpočinout. Poté do vody namočíme nastříhanou mátu. Přidáme omyté, na kolečka nakrájené limetky a takto dáme do chladu luhovat po dobu 36 hodin.

Po uplynulém čase šťávu slijeme přes plátýnko (já používám utěrku nebo látkovou plenu), nalijeme do sklenic a sterilujeme. Já zavařuji v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut se zapnutým horkovzduchem.

Z jedné dávky jsou asi 4 velké 720ml sklenice.

Jak zavařuji v horkovzdušné troubě mám popsané ZDE.

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

Nejnovější články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...