Jste zde

Domácí kysané zelí

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:57
Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Na 20l zelák: 15kg krouhaného bílého zelí, 1 a půl sáčku celého kmínu, 20dkg soli, 6 zimních jablek

Zelí kupuji již nakrouhané, ale můžete koupit jen hlávky a nakrouhat sami. Jablka MUSÍ být zimní na uskladnění!!!

Jablka zbavíme šťopky a pořádně omyjeme pod studenou vodou. Nakrouhané zelí hodíme do vany (my používáme dětskou vaničku), přisypeme sůl a začneme šlapat. Zelí je studené, tak doporučuji si vzít hodně teplé ponožky a obalit do silného igeliťáku a nebo nejlépe dvou. ;-) Zelí šlapeme tak dlouho, dokud nezmenší svůj objem asi na čtvrtinu původního objemu (viz. foto). Potom přisypeme kmín a důkladně promícháme. Takto nachystané zelí přendáváme do vymytého zeláku (vymývá se buď vodou s octem nebo slanou vodou). Zelí musíme do zeláku pořádně napěchovat, nejlepší je, když ho ještě vždy malé dítě do zeláku našlape. :-) Když je zelák téměř plný, tak rozprostřeme ta jablíčka a na ně dáme poslední vrstvu zelí. Opět ušlápneme a zalijeme vodou, kterou jsme ze zelí vyšlapali tak, aby bylo vše ponořené. Zavřeme víkem a zalijeme vodou, aby tam nešel vzduch. Za 4 dny to jdeme omrknout. Zelí do sebe vcucne dost té vyšlapané vody, takže ji zase dolijeme tak, aby bylo vše ponořené. Dolévali jsme všechnu vodu, kterou jsme si schovali do lednice (viz. níže). Pak už zelí 3 týdny neotvíráme (popř. mrkneme, zda není potřeba dolít další vyšlapanou voduvodu – u nás nebylo třeba) a za tři týdny můžeme konzumovat. :P

Zbylou vyšlapanou vodu nevyhazujeme! Slijeme ji do hrnce a necháme přejít varem (jinak by začala kvasit a to nechceme), po schladnutí pak nalijeme do plastové nebo skleněné lahve a uschováme do ledničky na případné dolévání!!! My měli asi 1,5l na dolití.

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.