Jste zde

Čalamáda co dům dal

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

10ks bílé papriky, 8-10ks přerostlých nakládaček, 2 menší hlavy květáku, asi 1-1,5kg cukety … tohle jsem měla doma a potřebovala jsem to zdělat…můžete ale různě zeleninu prokombinovat a použít např. červenou papriku, beraní rohy, zelí…prostě co dům dá   

1. lák: 1,75l vody, 0,5l octa, 1 sáček Deka (zelené), 30 tabletek cukerínu, 1 čajová lžička oleje do každé sklenice navrch

2. lák: 5 tabletek cukerínu, 5 kuliček nového koření, 4 kuličky pepře, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička cukru, 1 čajová lžička oleje, asi 1cm dlouhý kousek bobkového listu, 100ml octa a horká voda z konvice

Z daného počtu surovin jsem měla 13 sklenic o objemu 720ml. První lák – toho jsem uvařila dvojitou dávku, která mi stačila na 11 sklenic. Pak jsem použila druhý lák, který je prima v tom, že se dává do každé sklenice určitý počet surovin a nemusí se vařit x dávek láku.

Papriku pokrájíme na 1cm silné proužky, květák nalámeme na malinkaté růžičky, okurky nakrájíme na 1cm silná kolečka. Cuketu oloupeme (malou nemusíme), rozpůlíme, vydlabeme a kraje pokrájíme na kostičky 1x1cm. Poté zeleninu v nějaké velké míse promícháme a naplníme jí důkladně omyté a vysušené sklenice.

1. lák

Svaříme si lák a do každé sklenice nalijeme čajovou lžičku oleje. Horkým lákem zeleninu zalijeme, uzavřeme víčky a dáme do horkovzdušné trouby sterilovat na 250°C na 9 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru do druhého dne, aby se víčka dobře zatáhla.

2. lák

Do každé zeleninou naplněné sklenice o objemu 720ml dáme přesný počet ingrediencí a pak vše zalijeme horkou převařenou vodou z konvice. Uzavřeme víčky a sterilujeme v horkovzdušné troubě na 250°C 9 minut. Poté sklenice otočíme do druhého dne dnem vzhůru.

 

Už se těším až to za měsíc otevřeme na zkoušku.  

DOBROU CHUŤ!!!

Tipy

Poznámka: Květák by se mohl předem chvilinku povařit, aby byl měkčí, ale když ho nalámete na malinké růžičky jako já, určo bude výborný!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.