Jste zde

Perníková chaloupka

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

650g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 6 polévkových lžic medu, 50g Hery nebo másla, 4 celá vejce, 3 čajové lžičky perníkového koření, 3 čajové lžičky kakaa, 2 čajové lžičky jedlé sody

Na potření: 1 celé vejce, 4 čajové lžičky mléka

Bílková poleva: 1 bílek, 16dkg moučkového cukru (4x prosátého), 1 čajová lžička Solamylu, 1 čajová lžička citrónové šťávy…šlehat asi 5 minut na nejvyšší stupeň

Ze surovin si uděláme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejmíň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Poté si těsto rozválíme asi na 0,5-0,7cm silný plát a vykrojíme stěny chaloupky a základní desku (20x15cm). Druhý den stěny dle fantazie namalujeme bílkovou polevou. Zíkladní desku jsem také malovala bílkovou polevou, kterou jsem dala do misky a přidala dle potřeby trochu vody (asi 1-2čj) a poté štětcem nanášela na plochu (nejdříve jsem si naznačila vlnky, abych potom nepřetáhla). Opět necháme vše do druhého dne zaschnout. Druhý den každou hranu zabrousíme rašplí nebo smirkem tak, aby chaloupka krásně do sebe pasovala. Slepujeme též bílkovou polevou. Když je chaloupka celá, tak zamaskujeme všechny spoje a co se nepovedlo :-), uděláme rampouchy a máme hotovo.

 

Přeji krásný advent!

 

… a poté dobrou chuť! :-)))

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.

Nejnovější články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.