Jste zde

Perníčky od Anturky

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

50dkg hladké mouky, 25dkg moučkového cukru, 2 celá vejce, 10dkg másla (použila jsem Heru), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce rumu,1 polévková lžíce perníkového koření (viz. foto), 1 polévková lžíce kaka, 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Na potření: 1 celé vejce a asi 2-3 čajové lžičky mléka

Na bílkovou polevu: 1 bílek, 16dlg moučkového cukru (3x prosátého), 1 čajová lžička citrónové šťávy – šlehat asi 5 minutek, dokud nezhoustne

Mouku a cukr prosejeme přes sítko, přidáme ostatní suroviny a vařečkou promícháme. Poté vše vysypeme na vál a vypracujeme krásně hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Druhý den než začneme těsto válet, tak ho necháme v pokojové teplotě asi 10 minutek povolit (jde to potom lépe válet). Těsto vyválíme na 3-4mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (používám silikonový papír, ale v orig. receptu paní píše, že papír trochu potře olejem). Před vložením do trouby perníčky potřeme vlahou vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 5 minutek (každá trouba peče jinak…vyndávala jsem, když kraje byli trochu tmavší). Hned po vyndání z trouby perníčky potřeme vajíčkem rozkvedlaným s trochou mléka, aby se krásně leskly. Druhý den (pokud ještě nějaké zbydou :-D ) je zdobíme bílkovou polevou (to budu dělat dnes, tak pak dodám foto i recept na polevu).

DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VÁNOCE!!!

Autor: jitka.horka | Zobrazit autorská práva ZDROJ: www.mimibazar.cz … Zdenka D. (Anturka) ID 235979
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!