Jste zde

Nepečené kokosové čtverečky

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

1. Spodní těsto: 50 dkg piškotových drobečků nebo nepovedeného cukroví, 30dkg moučkového cukru, 5dkg kakaa, 10dkg tuk Omega (rozpustit), rum dle potřeby

2. Marmeláda: 250-260g (malá sklenička) rybízové nebo linecké a nebo jiné, ale výrazné chuti

3. Kokosová nádivka: 30dkg másla, 20dkg moučkového cukru, 25dkg kokosu

4. Čokoládová poleva: 150g čokolády na vaření, 4dkg tuk Omega

Piškoty rozdrtíme nebo nameleme na malinkaté drobečky a smícháme s cukrem a kakaem. Pak přilijeme rozpuštěnou, vlahou Omegu a rum. Rumu tolik, aby těsto nebylo řídké ani tuhé (to poznáte) a dobře ho rukou propracujeme. Pokud použijete drobečky z nepovedeného cukroví (jako já, tak dejte pouze 10-15dkg cukru). Hotové těsto rukou rozprostřeme po klasickém vyšším plechu, přímo na dno, ničím to nevymazávat ani nevykládat pečícím papírem!!!

Marmeláda

 Marmeládu přendáme do misky a vidličkou ji pěkně promícháme. Ona se nám jakoby „naředí“ a nebudou v ní hrudky a půjde krásně rozmáznout na spodní těsto.

Kokosová nádivka

V míse rukou smícháme všechny suroviny (žádné šlehání!!!) a hotovou hmotu postupně přidáváme na marmeládu, rozprostřeme do krajů a pak stěrkou nebo kreditkou uhladíme. Já vždy nabrala hrst hmoty, dala na marmošku a opatrně rukou rozprostřela co to šlo a pak vedle další a další a nakonec jsem už jen spojila mezírky a uhladila.

Čokoládová poleva

Čokoládu a Omegu si rozehřejeme ve vodní lázni. Když se vše rozpustí, tak polevu důkladně promícháme, aby jsme neměli malinké hrudečky. Polevou polijeme kokosovou nádivku tak, že si plech z jedné strany podložíme knihou, aby ležel šikmo. Poté nalijeme po celé délce všechnu polevu a stěrkou, kreditkou nebo mašlovačkou čokoládovou polevu pěkně rozetřemě po celém vršku. Tímto způsobem by poleva měla být krásně hladká po celém vršku.

Plech dáme přes noc někam do chladna, aby nám pěkně vytuhli všechny suroviny a druhý den můžeme krájet na čtverečky nebo třeba i obdélníčky, jak kdo chce. Já dělala čtverečky 2x2cm, ale příště udělám trochu menší. :-D

 

Tohle super cukrovíčko mám od kamarádky Zdenky, která mi vždy dobře poradí, když si nevím rady. Letos mi vytrhla trn z … , když jsem upekla ořechové pracny, které mi nešly vyklepnout a mě pak zůstalo 75dkg drobečků z nepovedeného cukroví. Ze zbylých 25dkg jsem podle Zdeničky udělala „Rumkulky“, které najdete ZDE. Zdeničko moooc Ti děkujuuuuu!!!! Zdenka má také své stránky s recepty a má jich hooodně a super, kdo chce, ať jukne ZDE. 

VŠEM PŘEJI KRÁSNÉ VÁNOCE!!!

Tipy

Jak krájet, aby nepopraskala čoko poleva?

Na sporák si dáme malý hrnec s horkou vodou a necháme ho zapnutý stále na č.3. Ve vodě máme dva nože, kterými krájíme cukroví. Vždy jsem vyndala jeden nůž, v rychlosti jej osušila o utěrku, aby nebyl mokrý a s tímto teplým nožem jsem nakrojila jeden proužek. Prostě jeden teplý nůž = jedn nakrojený proužek (viz. foto). Když máme nakrojené vše na čtverečky, tak opatně špachtlí nebo obracečkou nejdříve odendáme jednu tu delší stranu krajního cukroví a pak už odebíráme krásné čtverečky a ukládáme je do krabice a dáme do chladna.

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.

Nejnovější články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.