Jste zde

„Lasaně podle mého

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:57
Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Masová směs: 500g mletého masa, 1 větší cibule, 140g rajčatového protlaku, 2-3 čajové lžičky Harmonie chuti, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce kečupu, 1 čajová lžička oregána, 1 čajová lžička bazalky, olej, sůl … 20dkg sýra na postrouhání, 500g lasaní (viz. foto)

Bešamelová omáčka: 60g másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 500ml mléka

Masová směs:

Cibuli pokrájíme na kostičky a necháme ji na oleji zesklovatět (el. sporák na č.6). Poté přidáme mleté maso, důkladně promícháme a až nám maso pustí šťávu, tak přidáme Harmonii chuti a trochu sole (pozor, Harmonie je dost slaná, tak ať to nepřesolíte), promícháme a až nám š´táva vysmahne (el. sporák na č.4), tak přidáme rajčatový protlak, oregáno, bazalku a opět důkladně promícháme. Potom přilijeme vodu. Vody tolik, aby omáčka byla jakoby zahuštěná, ale zase aby ji nebylo málo, aby ji lasaně do sebe mohli nasáknout. Přidáme prolisovaný česnek, kečup a povaříme asi 10-15 minut (dle potřeby ještě doléváme vodu). Nakonec dle potřeby ještě dosolíme.

Bešamelová omáčka:

Sporák si nastavíme na č.4 a na pánvičce necháme rozpustit máslo. Přidáme hladkou mouku a důkladně metličkou promícháme, aby nebyli hrudky. Když nám jíška zezlátne, tak pánvičku odstavíme ze sporáku a za stálého míchání jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, ale měla by být krásně hladká a tekutá. Pokud se Vám bude zdát, že je moc hustá, tak ještě přilijte mléko.

Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem a vrstvíme lasaně (dávají se tak jak jsou – syrové, nepředváří se nebo jinak neupravují), masovou omáčku, bešamelovou omáčku a nahrubo strouhaný sýr. Takto uděláme asi 3-4 vrstvy (záleží na velikosti pekáče) a poslední vrstvu ukončíme masovou směsí, bešamelovou omáčkou a postrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme takto zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20-25 minut. Poté alobal sundáme a ještě necháme zapéct dalších 10 minut, aby nám vršek krásně zezlátnul. A je hotovo, podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.

Jsou fakt výborné, rodinka se mohla užrat. :-D

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.