Jste zde

„Lasaně podle mého

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

Masová směs: 500g mletého masa, 1 větší cibule, 140g rajčatového protlaku, 2-3 čajové lžičky Harmonie chuti, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce kečupu, 1 čajová lžička oregána, 1 čajová lžička bazalky, olej, sůl … 20dkg sýra na postrouhání, 500g lasaní (viz. foto)

Bešamelová omáčka: 60g másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 500ml mléka

Masová směs:

Cibuli pokrájíme na kostičky a necháme ji na oleji zesklovatět (el. sporák na č.6). Poté přidáme mleté maso, důkladně promícháme a až nám maso pustí šťávu, tak přidáme Harmonii chuti a trochu sole (pozor, Harmonie je dost slaná, tak ať to nepřesolíte), promícháme a až nám š´táva vysmahne (el. sporák na č.4), tak přidáme rajčatový protlak, oregáno, bazalku a opět důkladně promícháme. Potom přilijeme vodu. Vody tolik, aby omáčka byla jakoby zahuštěná, ale zase aby ji nebylo málo, aby ji lasaně do sebe mohli nasáknout. Přidáme prolisovaný česnek, kečup a povaříme asi 10-15 minut (dle potřeby ještě doléváme vodu). Nakonec dle potřeby ještě dosolíme.

Bešamelová omáčka:

Sporák si nastavíme na č.4 a na pánvičce necháme rozpustit máslo. Přidáme hladkou mouku a důkladně metličkou promícháme, aby nebyli hrudky. Když nám jíška zezlátne, tak pánvičku odstavíme ze sporáku a za stálého míchání jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, ale měla by být krásně hladká a tekutá. Pokud se Vám bude zdát, že je moc hustá, tak ještě přilijte mléko.

Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem a vrstvíme lasaně (dávají se tak jak jsou – syrové, nepředváří se nebo jinak neupravují), masovou omáčku, bešamelovou omáčku a nahrubo strouhaný sýr. Takto uděláme asi 3-4 vrstvy (záleží na velikosti pekáče) a poslední vrstvu ukončíme masovou směsí, bešamelovou omáčkou a postrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme takto zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20-25 minut. Poté alobal sundáme a ještě necháme zapéct dalších 10 minut, aby nám vršek krásně zezlátnul. A je hotovo, podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.

Jsou fakt výborné, rodinka se mohla užrat. :-D

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...

Nejnovější články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...