Přejít k hlavnímu obsahu

Bramborové šišky s mákem | recept na sladké jídlo

Bramborové šišky s mákem | recept na sladké jídlo

Bramborové šišky s mákem | recept na sladké jídlo. Není nad tradiční jídla, ačkoli na ně někdy zapomínáme vlivem obrovského množství "moderních" receptů. Uvařte si bramborové šišky s mákem. Toto sladké jídlo potěší jistě nejen děti. 

Co je potřeba

500 g brambor

200 g hrubé mouky

1 žloutek

1 polévková lžíce vody

sůl dle potřeby

120 g mletého máku

70 g moučkového cukru

50 g másla

olej 

Brambory si nejlépe večer uvaříme ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Brambory si nejlépe večer uvaříme ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

K bramborám přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout.

K bramborám přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout.

Mezitím si dáme do hrnce vařit mírně osolenou vodu, v misce si smícháme mletý mák s cukrem a na plotně si rozpustíme máslo

Mezitím si dáme do hrnce vařit mírně osolenou vodu, v misce si smícháme mletý mák s cukrem a na plotně si rozpustíme máslo. 

Když je těsto odpočinuté a voda se nám vaří (el. sporák na č.5), tak z těsta tvoříme špalíčky, které potom mezi dlaněmi vytvarujeme v šišky asi 1 cm široké a dlouhé asi jako malíček.

Když je těsto odpočinuté a voda se nám vaří (el. sporák na č.5), tak z těsta tvoříme špalíčky, které potom mezi dlaněmi vytvarujeme v šišky asi 1 cm široké a dlouhé asi jako malíček.

Hotové šišky házíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, tak je děrovanou naběračkou sbíráme.

Hotové šišky házíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, tak je děrovanou naběračkou sbíráme.

Dáme je do mísy a ihned promastíme troškou oleje, aby se nám pak neslepily. Na talíři podáváme posypané směsí máku s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

DOBROU CHUŤ!!!

Dáme je do mísy a ihned promastíme troškou oleje, aby se nám pak neslepily. Na talíři podáváme posypané směsí máku s cukrem a přelité rozpuštěným máslem. DOBROU CHUŤ!!!

Tipy

Poznámka: Ke sladkým jídlům by se vždy měly dělat hutnější polévky jako např. dršťková, čočková, bramboračka, já tentokrát vařila gulášovku.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články