Jste zde

Cuketový chlupáče

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

cuketa (já měla celou, která vážila 1,5kg), 3 větší brambory, 20dkg hrubé mouky, 50dkg polohrubé mouky, 3 celá vajíčka, sůl

Je to opravdu dobrůtka a dovoluju si tvrdit, že jsou lepší než chlupáče z brambor. :-)))
Já měla cuketu, která vcelku vážila 1,5kg, ale potom po oloupání a vydlabání jsem ji blbec zapoměla zvážit. Takže podle očka, když budete mít cuketu vcelku 1,5kg, tak všechny gramáže by měli sedět. :-)))

Cuketu oloupeme a vydlabeme vnitřek. Oloupeme brambory a obojí nastrouháme na jemném struhadle. Potom přihodíme vejce, mouku (radši po částech), osolíme dle chuti a nejlépe rukou důkladně promícháme. Těsto by mělo být tak akorát – ani ne řídké, ani ne tuhé. Prostě něco mezi, ale pokud seženete 1,5kg těžkou cuketku, tak by to mělo vyjít tak, jak píšu. Do hrnce si dáme na el. sporáku na č. 5 vařit vodu a když už se vaří, tak sporák nestahujeme a necháme ho furt na pětce. Chlupáče můžeme vykrajovat lžičkou a házet do vody, ale kdo má sýtko na halušky, tak doporučuji přes sýtko. Proto je tak miluju, protože u chlupáčů z brambor se neskutečně nadřu než to přes sýtko projde a tady je to za chvilinku. ;-) Když máme ve vodě dávku chlupáčků, počkáme dokud se na vodě nezačne dělat pěna a v ten moment jsou hotové a můžeme vyndávat. Propláchneme je pod studenou vodou a je hotovo. Ochutnáme a popřípadě můžeme ještě dosolit další dávku nebo přidat trochu mouky.

Jsou neskutečně dobré i samotné. Ale úplně nejlepší jsou s pečeným mase, polité sosíkem a k tomu třeba zelí nebo špenát. To je můj favorit, ale jinak děláme klidně klasicky zamíchané s uzeným a se zelím.

Vyzkoušejte! To budete čučet jaký je to žrádlo!!!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!