Jste zde

Chlupaté knedlíky

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Ahoj maminy. Nerady děláte chlupáče, protože těsto patláte podle oka a když děláte první zkušební knedlík, tak se i na potřetí rozpadne, protože těsto furt ne a ne být akorát? Také jsem měla tenhle problém, ale můj miláček mě je naučil. :-)))
Takže se ráda s vámi podělím o přesnou gramáž, která opravdu funguje. :-)

Co je potřeba

75dkg syrových brambor, 30dkg hrubé mouky, 2 celá vejce, sůl – dle chuti

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku a dle chuti osolíme. Nejlépe rukou vypracujeme těsto, které necháme asi 1/4 – 1/2 hodinky odpočnout (prostě než se nám začne vařit voda v hrnci). Vodu vaříme na el. sporáku už od začátku na č. 5. Když se vám přeci jen bude zdát těsto ne akorátní, tak ještě trochu mouky přidejte.
Když už voda vře, tak pomocí lžičky namočené ve vodě vykrajujeme malé knedlíčky, které vaříme dokud samy nevyplavou na hladinu. Já je vařím půl na půl – tzn. že mám v míse dávku těsta a zkrátka do vody naházím půlku těsta a když jsou všechny uvařené, tak tam naházím tu druhou. Knedlíky jsou potom skoro za chvilku hotové. Já totiž vždycky jak blb vařila knedlíky asi tak po 20 kouskách a pak jsem je vcelku vařila šíleně dlouho! :-(
Uvařené knedlíky vytahujeme sýtkem a propláchneme pod studenou tekoucí vodu (nebudou pak blemcavé a krásně se od sebe oddělí).
No a podáváme s čím jak kdo rád. :-))) My nejradši s houbovou omáčkou (také ji brzy vložím). :-)

Přeji vám DOBROU CHUŤ a už nikdy nervy z vaření chlupáčů!

Autor: jitka.horka
Average: 5 (1 vote)

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...

Nejnovější články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...