Jste zde

Domácí dršťková polévka

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:57
Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

500-1000g opraných drštěk, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 1 polévková lžíce gulášového koření, olej, sůl, pepř, maggi, česneková pasta, 1 plná polévková lžíce majoránky, 2 plné polévkové lžíce hladké mouky, 2 rovné polévkové lžíce tmavé instantní jíšky Knorr

Dršťky kupuji v Plusu u Nováka…jsou pěkně vyprané a čisté. Pokud chcete mít v polévce více drštěk, tak kupte 1kg, protože po uvaření se zdrcnou na polovinu.

Dršťky vložíme do papíňáku, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a vaříme na el. sporáku na č.6 dokud papíňák nezačne prskat. Poté sporák stáhneme na č.3 a takto necháme vařit hodinu. Po hodině papíňák odstavíme a necháme z něj vyprchat páru. Dršťky přecedíme přes cedník a poté je opět i s kořením vložíme do papíňáku, zalijeme NOVOU vodou a postup vaření takto opakujeme ještě dvakrát (celkem tedy třikrát). Naposledy znovu dršťky zcedíme, ale tentokrát si vývar uchováme. Okapané dršťky (už by měli být krásně měkké) pokrájíme na 2cm dlouhé nudličky a můžeme si připravit polévku…V hrnci necháme osmahnout na kostičky pokrájenou cibulku, poté přisypeme mletou papriku a gulášové koření, zamícháme, přidáme pokrájené dršťky a zalijeme vývarem (kdo nechce použít vývar, může to zalít jen převařenou horkou vodou z konvice). Povaříme to 5 minutek a pak zahustíme hladkou moukou rozmíchanou trošce studené vody a povaříme ještě 10 minut. Pak pro tmavší barvu polévky ještě přisypeme 2 zarovnané polévkové lžíce tmavé instantní jíšky Knorr a vaříme, dokud se jíška zcela nerozpustí tj. asi 3 minutky. Nakonec do polévky přidáme majoránku a dochutíme dle potřeby nejdříve česnekovou pastou a potom teprve solí, maggim a pepřem.

Aby polévka byla rychle hotová, tak si dršťky uvařím popsaným způsobem už dopředu, nechám zchladnout, pokrájím a zamrazím. Když pak dělám polévku, tak si udělám základ, zaliju vodou a pak už jen do toho dršťky naházím, takže polévka je asi za 20 minut hotová.

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.