Jste zde

Čočková polévka

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

150g čočky, 2 větší brambory, 2-3 nožičky slabých párků, kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev – od každého trochu), 1 menší cibule, kostička bujónu (používám Karpatský bujón, ale nemusí být), olej (sádlo), majoránka, 2-3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, na ozdobu zelená naťka

Čočku opereme a na noc ji naložíme do 1,5l vody. Druhý den ji v této vodě dáme vařit do změknutí tj. asi 5-10 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na kostičky, oloupeme párky a pokrájíme na kolečka, cibuli na malinké kostičky a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Potom si na sádle zpěníme cibulku a na ní zlehka osmahneme kořenovou zeleninu, párky a brambory, zaprášíme hladkou moukou, ještě rychle promíchneme a zalijeme asi půl litrem horké vody z konvice. Vše ještě důkladně promícháme a přidáme bujón (ten ale nemusí být). Jakmile se nám to začne vařit, přidáme do hrnce uvařenou čočku i s tou vodou, ve které jsme čočku vařili. Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák č.4) dokud nejsou brambory a kořenová zelenina měkké. Dle potřeby přiléváme vodu, ale polévka by v závěru měla být spíše hustší. Když jsou kořenová zelenina a brambory měkké, tak do polévky přidáme utřený česnek se solí, zelenou naťku a polévku dochutíme solí popř. pepřem.

Je naprosto výborná!!!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.