Jste zde

Boršč

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:57
Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

500g hovězí polévkové směsky (kupuji v Kauflandu) nebo vepřové maso, hovězí maso, kohout nebo slepice…, 2-3l vody, 10dkg malých bílých fazolek, 2 menší cibule, 1-2 mrkve, 1 menší červená řepa, 3 velké brambory, 1/4 hlávky čerstvého bílého zelí, 1 zakyslá smetana, 1 rajský protlak (140g), olej, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 1 čajová lžička majoránky, trošku mletého pepře, 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného kopru (může být i čerstvý, pak ale jen trochu – je hodně aromatický), sůl, maggi

POSTUP PŘÍPRAVY

Že jsou fazolky uvařené poznáte tak, když si jich pár vyndáte na lžíci bez vody a fouknete na ně. Pokud jsou uvařené, tak se na nich slupička sloupne, pokud ne, tak ještě nechte vařit a zkuste to po chvíli znovu. Mě to hrozně baví do nich foukat…když jsem boršč vařila poprvé, tak jsem takhle rozfoukala snad všechny fazolky.  

Do 5-ti litrového hrnce si dáme vařit maso s morkovými kostmi, fazolky a cibuli pokrájenou na kostičky (já na ní zapoměla, tak jsem ji přidala až s mrkví a bramborem) a osolíme. Mezitím si červenou řepu oloupeme jako brambory škrabkou a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev pokrájíme na kolečka, brambory na kostičky, druhou cibuli pokrájíme na kostičky a zelí si nakrouháme nebo pokrájíme na slabší nudličky. Když jsou fazolky uvařené, tak vyndáme morkové kosti (ale maso necháváme dál vařit) a přidáme do hrnce červenou řepu a necháme 5-10 minut povařit, aby pustila barvu. Poté přidáme mrkev a brambory. Mezitím si na trošce oleje na pánvi necháme zrůžovět cibuli a na ni dáme celý rajský protlak a asi 3 minutky mícháme (el. sporák na č. 4). Když jsou brambory měkké, tak tuhle směsku cibule a protlaku přidáme do polévky a důkladně promícháme. Hned na to přihodíme nakrouhané zelí a koření (bob. list, nové koření, majoránku a trošku ml. pepře). Povaříme 10 minut a pak vyndáme maso, pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sterilovaného kopru (kopr je tam dost důležitý, dodá polévce tu pravou vůni a chuť – pokud ho nemáte rádi, tak dejte alespoň malinkou lžičku) a dochutíme solí a maggim. Nalijeme na talíř a ozdobíme zakysanou smetanou.

Místo čerstvého zelí můžeme použít sterilované, ale to potom déle vaříme – dokud není zelí měkké.

Já boršč miluju a jsem moc ráda, že paní z práce mi tenhle jejich receptík napsala. Teď si na něm můžu pochutnat kdykoliv se mi zachce.  

Všem vřele doporučuji vyzkoušet, je to fakt žráááááádlo!!!     Sice to vypadá těžce, ale je jen zdání…zvládne ho úplně každý!  

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.