Jste zde

Dortový korpus

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

Tento rozpis je na dortovou formu o průměru 26cm:

6 vajec (sníh), 375g hladké mouky, 1 a půl prášku do pečiva, 360g cukru krupice, 225ml oleje, 150ml vlažné vody, rum 

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Do odměrky si nalijeme asi 1cm rumu a dolijeme teplou vodou do 150ml.

V míse vyšleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přisypáváme cukr, poté po jednom přihazujeme žloutky, dále postupně zašleháme olej, vodu s rumem a nakonec zašleháme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Hotové těsto nalijeme do dortové formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 200°C a hned jak vložíme těsto do trouby, tak troubu stáhneme na 160°C a takto pečeme asi 60 minut. Asi po 45 minutách je nutné těsto kontrolovat špejlí, jestli je hotové. Pokud není, necháme ho tam ještě 10-15 minutek.

Korpus mi krásně vyběhl (viz. foto), dokonce jsem se lekla, že až moc, ale po vytažení z trouby ho vyklopíme jako bábovku a to prasklé se schová a vršek je pak krásný.

Je nutné s dortem pracovat až korpus opravdu vystydne, takže je lepší si ho buď upéct den předem a po schladnutí ho dát do igelitového sáčku a nebo ho musíme nechat po upečení alespoň tak 5 hodin být, jinak by se po rozkrojení ještě mohl splácnout, když by nebyl úplně vychladlý.

No a pak už zdobí každý dle své fantazie. Pokud chcete, aby dort byl krásně vysoký, tak ho po rozkrojení potřete vyšší vrstvou krému a pak do něj zlehka zamáčkněte rozkrojené banány nebo můžete dát třeba i kolečka ananasu, podle toho co použijete za krém.

Na korpusy jsem byla vždycky střevo. Pokaždé mi krásně naběhly, ale po vytažení z trouby se mi pokaždé splácly minimálně o polovinu…tenhle korpus je opravdu vychytaný a myslím, že když jsem ho zvládla i já, tak to zvládne každý. ;-)

Renysko, moc děkuju za bezva receptík do mé sbírky!!!  

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!