Jste zde

Nudličky na Kunovjance | recept na jednoduché nudličky se zeleninou

Čtvrtek, 31. Leden 2019 - 6:33

Nudličky na Kunovjance | recept na jednoduché nudličky se zeleninou. Omáčka podle mého receptu na nudličky na Kunovjance jde připravit z jakéhokoliv masa. Rozdíl je pak přirozeně v době vaření masa. Lze ji podávat s rýží, houskovým knedlíkem nebo i s bramborem. Nudličky na Kunovjance lze vařit i v papiňáku, čímž dobu varu razantně zkrátíme.

Co je potřeba

500 g masa (hovězí, vepřové, kuřecí)

1 větší cibule

1 sklenička Kunovjanky

1 polévková lžíce sladké papriky

2 polévkové lžíce hladké mouky

2 – 3 polévkové lžíce kečupu

1 polévková lžíce sádla

12 čajové lžičky Harmonie chuti

sůl, pepř

polévkové koření maggi

 

1

Vepřové plecko nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. V papiňáku necháme rozpustit lžíci sádla, na které zesklovatíme cibuli. Poté přidáme maso, sůl, pepř a opékáme, dokud se šťáva z masa nevstřebá.

2

Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Poté hrnec sundáme z plotny a necháme zchladnout.

3

V tom momentě stáhneme sporák na menší plamen a přisypeme lžíci mleté sladké papriky. Promícháme, přidáme celou skleničku Kunovjanky i s nálevem a dolejeme 1 l převařené vody. Papiňák uzavřeme a jakmile začne pískat, stáhneme sporák na minimum a vaříme 25 minut.

4

Do vychladlé smetany přidáme Salko a nakonec rum. Vše důkladně metličkou promícháme, až vznikne hladký likér.

5

Po uplynulém čase stáhneme papiňák z plamene a necháme ho ještě asi 10 minut odpočívat, než ho otevřeme. Omáčku zahustíme vodou s moukou (300 ml vody na 2 polévkové lžíce hladké mouky) a ještě 10 minut povaříme na středním plameni.

6

Hotový likér přelijeme do lahví, dáme do lednice a necháme 7 – 14 dní uležet. 

7

Hotovou omáčku dochutíme kečupem, Harmonií chuti, polévkovým kořením a popřípadě ještě dosolíme.

8

Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Sporák stáhneme a povaříme ještě asi 5 – 10 minut. Mátu důkladně omyjeme a nasekáme na menší části. Hodíme do hrnce a hned nalijeme šťávu z vymačkaného citrónu (pecky odstraňte). Takto povaříme 2 minuty a hrnec odstavíme ze sporáku. Na hrnec přiklopíme pokličku a šťávu necháme 3 – 4 hodinky louhovat. Po uplynulém čase zcedíme sirup přes utěrku nebo plínku a důkladně vymačkáme. Hotový sirup nalijeme do převařenou vodou vypláchnuté lahve, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici nebo v chladu ve sklepě.

Autor: jitka.horka | Zobrazit autorská práva Jitka Horká
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

Nejnovější články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...