Jste zde

Hovězí maso se šípkovou omáčkou

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:57
Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

asi 500g falešné svíčkové (může být třeba i vepřové plecko), 2 mrkve, 1 petržel, asi 3cm silný kus celeru, 2 větší cibule, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 300ml červeného vína, voda dle potřeby, asi 2cm silný plátek másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny, kousek špeku, sůl, cukr, citrónová šťáva

Nejdříve si nakrájíme kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a maso prošpikujeme hranolky špeku. Poté si na el. sporáku na č.6 rozpustíme máslo a na něm osmahneme kořenovou zeleninu společně s kořením (je dobré koření dát do kousku čisté látky, abychom pak všechno koření dobře vyjmuli z omáčky ven – já bohužel neměla a tak jsem pak lovila kuličku po kuličce). Když je zelenina osmahnutá, tak přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom na zeleninu položíme osolené a prošpikované maso a ze všech stran ho osmahneme, aby se nám zatáhlo. Když je maso osmahnuté, tak ho podlijeme červeným vínem (použila jsem jemně perlivé červené víno Lambrusco – viz. foto, protože jsem neměla sílu otevřít klasické víno se špunten a jedinné tohle v naší vinotéce nemělo špunt   ), sporák stáhneme na č.4 a zbytek asi do 1,5l dolijeme horkou vodou z konvice. Takto vaříme dokud nám maso nezměkne a dle potřeby doléváme vodu. Já vše vařila v papíňáku asi jeden a půl hodinky. Když je maso měkké, tak ho vyndáme, omáčku zcedíme, vyndáme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Do vzniklé omáčky pak přidáme šípkovou zavařeninu (koupila jsem v Kauflandu za 50kč, vystačí tak na 5 omáček a chuťově je sama o sobě výborná i na housku) a asi 5 minutek necháme povařit. Omáčku zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a ještě povaříme 10 minut do zhoustnutí. Nakonec do omáčky hodíme na plátky nakrájené maso a dochutíme cukrem, solí a šťávou z citrónu. Chuť by měla být podobná svíčkové, taková spíše sladkokyselá. Na talíři ještě ozdobíme šlehačkou nebo zakyslou smetanou a troškou šípkové zavařeniny. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Vždycky jsem si myslela jaká věda je uvařit tuhle omajdu, ale nic na tom není a manžílek doma jen slintal.

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.