Babiččin mazanec
Babiččin mazanec | recept na vynikající domácí kynutý mazanec. Dnes jsem si pro váš připravila recept na domácí kynutý mazanec. Mazanec je výborný, chuťové vyvážený. No jako od babičky. Vyzkoušejte. Přeji dobrou chuť.
Co je potřeba
- 300 ml mléka
- 120 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 a 1/2 čajové lžičky sušených kvasnic nebo 1/2 kostičky čerstvého droždí
- citrónová kůra
- špetka soli
- po zvukovém signálu pak přisypat 3-4 polévkových lžic rozinek a 50 g kandovaného ovoce
Krok 1
Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme máslo a na plotně zahřejeme (nesmí se vařit!) až se nám máslo rozpustí (za stálého míchání).
Poté necháme mléko zchladnout a jak je vlažné, tak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a metličkou mícháme, dokud se kvasnice nerozpustí.
Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny v uvedeném pořadí.
Krok 2
Zapneme program kynuté těsto. Po jeho skončení je těsto krásně nakynuté.
Krok 3
Hotové těsto rozdělíme na dva díly, ze kterých vypracujeme dva bochánky. Bochánky na středu nařízneme nebo nastřihneme do kříže a takto necháme pod utěrkou kynout na plechu minimálně 30 minut.
Krok 4
Po uplynulém čase mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka, posypeme mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby na 165 °C po dobu 35 minut se zapnutým horkovzduchem.
Krok 5
Dobrou chuť!