Domácí uzené kuře | recept na kuře z udírny
Domácí uzené kuře | recept na kuře z udírny. Má rodina miluje domácí pochoutky z udírny. Mezi naše favority patří uzená kuřata, která si sama marinuji a následně udím v domácí udírně. Kuřata mají skvělou chuť. Podělím se s vámi o rodinný recept.
Co je potřeba
Na jedno kuře:
260 g soli
100 g cukru krupice
polévková lžíce mleté sladké papriky
Krok 1
Ze soli, cukru a mleté papriky si uděláme směs, kterou nasypeme do vnitřku kuřete (viz. foto) a zbytek směsi vetřeme do kůže z venku.
Krok 2
Takto nachystaná kuřata vložíme do pekáče, přikryjeme a necháme minimálně 12 hodin odležet v lednici.
Krok 3
Druhý den z kuřat vysypeme směs, opláchneme je uvnitř i z venku a zahákneme mezi lopatkami. Někdy je lepší dát dva háky, aby v udírně kuře náhodou nespadlo.
Krok 4
Pro jistotu je lepší do kuřete zapíchnout teploměr pro kontrolu. ;)
Krok 5
Kuřata udíme ve vyhřáté udírně na 100–110 °C po dobu 4–4,5 hodiny. My udíme na bukovém dřevu.
Krok 6
Takto připravená uzená kuřata jsou opravdu lahodná, slaná akorát. Radím vám, je lepší jich vždy chystat více, protože opravdu rychle zmizí. Pokud vám nějaké zůstane, tak je výborné i druhý den. Dá se jíst jak teplé, tak studené. My je milujeme! Snad vám budou také chutnat.