Masarykovo cukroví | recept na vánoční cukroví
Masarykovo cukroví | recept na vánoční cukroví od Hanky Machalíkové. Cukroví pojmenované po našem prvním prezidentovy je nejen vynikající, ale zároveň velice snadné na přípravu. Zvládnou ho připravit i začátečníci. Upečte si také Masarykovo cukroví a uvidíte, že budete mile překvapeni.
Co je potřeba
300 g hladké mouky
100 g cukr krupice
1 polévková lžíce holandského kakaa
200 g másla
1 žloutek
200 g lískových ořechů
Krok 1
Nejdříve si nachystáme pražené ořechy. Recept najdete ZDE. Takto připravené ořechy jsou měkké a dobře se potom krájí. Opražené ořechy vyválíme v hladké mouce. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto.
Krok 2
Ořechy zapracujeme do těsta a těsto rozdělíme na 4 díly.
Krok 3
Z každého dílu těsta vypracujeme váleček (vymačkáme vzduch), který pořádně umačkáme. A poté ho zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc ztuhnout do lednice. Uděláme takový "bonbónek", aby byl váleček co nejvíce utažený a při krájení se nerozpadl.
Krok 4
Druhý den z válečku nakrájíme kolečka asi 5 mm široká.
Krok 5
Nakrájená kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 10 minut se zapnutým horkovzduchem.
Krok 6
Ještě teplá kolečka obalujeme v moučkovém cukru. Z této dávky jsem měla asi 75 ks Masarykova cukroví.
Na obalení můžeme do moučkového cukru vmíchat i balíček vanilkového cukru. Dětem tak více chutnalo.