Domácí rohlíky | recept na domácí pečivo
Domácí rohlíky | recept na domácí pečivo. Máte dost gumového či pěnového pečiva ze supermarketu? Upečte si rohlíky doma. Uvidíte, že s mým postupem to zvládne každý. Rohlíky nádherně voní, jsou nadýchané a manžel říkal, že mu chutnají, jako když byl malý kluk. Zkuste si také připravit domácí rohlíky, recept níže vám poradí, jak na to. Výsledek zaručen.
Co je potřeba
- 375 ml vlažné vody
- 3/4 kostičky čerstvého droždí
- 2 polévkové lžíce sádla
- 400 g hladké mouky
- 220 g polohrubé mouky
- 4 čajové lžičky soli
- mák nebo jiná posypka dle chuti
Krok 1
Suroviny dáme do formy od domácí pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO. Hotové těsto rozdělíme na 10 dílů o váze +- 100 g. Každý dílek propracujeme, vymačkáme z něj vzduch a vytvoříme bulku. Bulky poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout 10 – 15 minut.
Krok 2
Z každé bulky poté vyválíme trojúhelník (komu nejde, tak postačí ovál) a od delší strany zamotáme ke špičce. Vytvořený rohlík ještě celý vyválíme asi 3 – 4x sem a tam, aby se těsto uvnitř hezky propojilo při kynutí.
Krok 3
Rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tam je necháme kynout pod utěrkou 20 – 30 minut.
Krok 4
Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody, posypeme mákem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 – 230°C po dobu 20 – 25 minut BEZ zapnutého horkovzduchu.
Krok 5
Rohlíky ihned po vytažení z trouby postříkáme vodou z rozprašovače a přendáme je na mřížku, kde je necháme vychladnout.
Krok 6
Stejným způsobem lze vyrobit i kaiserky či jenom bulky.