Jitulčiny bagety | recept na čerstvé domácí bagety
Jitulčiny bagety | recept na čerstvé domácí bagety. Kupované bagety nevydrží čerstvé příliš dlouho. Druhý den jsou většinou trvdé a vhodné spíš na domácí strouhanku. Přináším vám recept na domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně. Domácí čerstvé bagety jsou chuťově báječné a hlavně měkké a bez plísně vydrží nejméně tři dny.
Co je potřeba
- 375 ml vlažné vody
- 3/4 kostičky čerstvého droždí
- 2 polévkové lžíce sádla
- 470 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 4 čajové lžičky soli
Krok 1
Na pečení baget jsem od manžela dostala úžasný plech. Koupil ho v Orionu. Samozřejmě plech není podmínkou k upečení skvělých baget, ale už si to bez něj nedovedu představit. Koupi plechu doporučuji. Vaše domácí bagety tak budou mít pravidelný tvar a budou hezky vypadat.
Krok 2
Uvedené suroviny vložíme do domácí pekárny v daném pořadí a zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.
Pro přehlednost uvádím pořadí a množství surovin ještě jednou:
- 375 ml vlažné vody
- 3/4 kostičky čerstvého droždí
- 2 polévkové lžíce sádla
- 470 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 4 čajové lžičky soli
Když je těsto hotové, tak ho propracujeme a rozdělíme na tři díly o hmotnosti cca 375 g.
Krok 3
Z každého dílu vyválíme hada na délku plechu. Mezi prsty z těsta vymačkáme vzduch, který je v těstě schovaný. Pokud to neuděláte, mohly by být v bagetě uvnitř díry.
Bagety přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout při pokojové teplotě.
Krok 4
Nakynuté bagety postříkáme vodou (nejlépe z rozprašovače) a dáme péct do předehřáté trouby na 220-230 °C. Domácí bagety z kynutého těsta pečeme v předehřáté troubě po dobu 20 minut. Upozorňuji, že při pečení domácích baget nepoužívám horkovzduch.
Krok 5
Po upečení horké bagety opět postříkáme trochou vody z rozprašovače a necháme na plechu vychladnout.
Krok 6
Věřte, že už bagety kupovat nebudete! Domácí bagety z kynutého těsta připraveného v domácí pekárně vydrží tři dny měkké, čerstvé a bez plísně. Kupované bagety jsou druhý den vhodné leda na strouhanku.
Z tohoto těsta můžete dělat rohlíky, housky a jiné dobroty. Záleží jen na vaší fantazii. Přeji dobrou chuť.