jitulciny-recepty.cz

Bramborová vánočka | recept na vláčnou a výbornou vánočku z domácí pekárny

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bramborová vánočka | recept na vláčnou a výbornou vánočku z domácí pekárny. Zúčastnila jsem se soutěže o nejlepší vánočku pod Rýchorami. Nabízím vám recept na bramborovou vánočku, která sice není mou výherní (1. místo jsem vyhrála s vánočkou podle jiné receptury). Tato vánočka je však stejně lahodná, vláčná a jemná.

Co je potřeba

1/2 hrnku teplého mléka
1/2 kostičky čerstvého droždí
1/2 kostky rozpuštěného másla nebo Hery
2 žloutky
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek najemno nastrouhaných uvařených brambor ve slupce
1/2 hrnku cukru krupice
špetka soli
hrst rozinek
citrónová kůra z půlky citrónu

Krok 1

V míse smícháme mouku s nastrouhanými brambory. V teplém mléce rozmícháme do ztracena kvasnice.
 

Krok 2

Do domácí pekárny dáme mléko s kvasnicemi, vlažné rozpuštěné máslo nebo Heru, žloutky, směs brambor a mouky, cukr, rozinky, špetku soli a citronovou kůru. Zapneme program KYNUTÉ TĚSTO.

Krok 3

Jakmile je těsto hotové, tak upleteme vánočku z 9 pramenů.
 
Jak uplést vánočku z devíti pramenů se můžete podívat ve videonávodu v tomto odkazu zde.
 

Krok 4

Upletenou vánočku necháme pod utěrkou kynout asi 10-15 minut. Poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Krok 5

Dáme péct do předehřáté trouby na 160–170 °C. Bramborovou vánočku pečeme po dobu 40–50 minut. Zda je vánočka hotová zkoušíme klasicky pomocí špejle.

Bramobrová vánočka z devíti pramenů je opravdu křehká, vláčná a hlavně lahodná. Přeji Vám dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/bramborova-vanocka-recept-na-vlacnou-vybornou-vanocku-z-domaci-pekarny.html