Jitulčiny pohárky | recept na skvělý ovocný dezert
Jitulčiny pohárky | recept na skvělý ovocný dezert. S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem. Inspirujte se mým receptem na pohárky a připravte si skvělý dezert.
Co je potřeba
Jogurtová směs:
500 ml bílého jogurtu Kunín
375 ml zakysané smetany Meggle nebo dvě malé
1 smetana Kunín 30%
1 kelímek pomazánkového másla Olma
2 lžíce moučkového cukru
Ovocný rozvar:
200 g drobného ovoce dle sezóny - maliny, jahody, rybíz, josta...
2 – 3 polévkové lžíce cukru krupice
Krok 1
Jako první si uděláme z ovoce rozvar. Ten připravíme tak, že ovoce nasypeme do malého kastrolku, přidáme asi 2 – 3 lžíce cukru krupice (dle druhu ovoce) a podlijeme asi dvěmi lžícemi vody. Pokud je ovoce čerstvé, tak jej vidličkou trochu rozmačkáme. Pokud je ovoce mražené, tak jej necháme v kastrolu změknout a poté trochu vidličkou rozmáčkneme. Ovocnou směs zahříváme, dokud ovoce nepustí vlastní šťávu. Poté za stálého míchání rozpustíme všechen cukr a šťáva z ovoce se trochu zredukuje. Vypadá to podobně jako džem. Hotový rozvar zchladíme ponořený ve studené vodě a mezitím si nachystáme jogurtovou směs.
Krok 2
Do mísy dáme jogurt, zakysanou smetanu a pomazánkové máslo. Přidáme asi dvě lžíce moučkového cukru (dle chuti) a vyšleháme. V druhé míse si připravíme šlehačku, potom ji přidáme do jogurtové směsi. Nachystáme si skleničky a střídavě plníme ovocný rozvar a jogurtovou směs. Většinou dávám 1 lžíci rozvaru - 3 lžíce jogurtové směsi - 1 lžíci rozvaru - 2 lžíce jogurtové směsi.
Krok 3
Nakonec ozdobíme vršek ovocem nebo lístky máty. Fantazii se meze nekladou. Hotové pohárky dáme vychladit nejméně na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.